Porošenko odvolal svojho spojenca pre škandál

    0
    Petro Porošenko (Autor: TASR)

     “Dnes ráno… Som podpísal dekrét o zbavení funkcie Oleha Hladkovského,” vyhlásil Porošenko v rámci predvolebného turné na juhu Ukrajiny. Dodal taktiež, že bude trvať na čo najskoršom začatí vyšetrovania prvého námestníka RNBO. Prezident sa tak pred voľbami, v ktorých podľa prieskumov verejnej mienky stále zaostáva za obľúbeným komikom Volodymyrom Zelenským, snaží dištancovať od svojho skompromitovaného spojenca.

    Škandál okolo osoby Hladkovského vypukol po tom, ako tím novinárov z projektu “Naše peniaze s Denisom Byhusom” zverejnil výsledky svojej investigatívnej práce súvisiacej s ukrajinským obranným priemyslom. Z tých vyplynulo, že prvý námestník RNBO mal profitovať z nelegálneho pašovania súčiastok pre vojenskú techniku z Ruska a ich následného predaja za zvýšenú cenu pre ukrajinskú armádu.

    Hoci daná reportáž nepreukázala priamu spoluúčasť ukrajinského prezidenta, jej autori Porošenka obvinili z prehliadania činov Hladkovského, ktorý bol v minulosti jeho obchodným partnerom. Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, ktorá sa tiež uchádza o prezidentský post v marcových voľbách, na konci februára vyhlásila, že v súvislosti s daným škandálom bude iniciovať proces odvolávania prezidenta Petra Porošenka.

    Hoci ukrajinská ústava pripúšťa možnosť odvolania prezidenta, ak sa dopustí vlastizrady alebo iného trestného činu, ukrajinský parlament nedokázal od roku 1996 prijať zákon, ktorý konkrétne upravuje mechanizmus odvolávania.

    - Reklama -