Porošenko: Zákon o národnej bezpečnosti podporujú všetci partneri z NATO

    0
    Petro Porošenko a Jens Stoltenberg (Autor: TASR)

    “Zákon o ukrajinskej národnej bezpečnosti stanovuje stratégiu reformy sektora obrany nášho štátu. Získal súhlas a podporu od všetkých našich partnerov z NATO,” napísal Porošenko na svojom facebookovom účte.

    Ako informovala agentúra Ukrinform, Porošenko predložil návrh zákona parlamentu 28. februára. Zákonodarný zbor ho schválil v prvom čítaní 5. apríla. Druhým čítaním prešiel 21. júna – za návrh hlasovalo 248 poslancov 450-členného parlamentu, pričom potrebných na jeho prijatie bolo najmenej 226 hlasov. Porošenko podpísal zákon 5. júla a účinnosť nadobudol 8. júla.

    Zákon určuje základy a zásady národnej bezpečnosti a obrany, ciele a základné zásady štátnej politiky, ktoré zaručia ochranu spoločnosti a každého občana pred hrozbami.

    Obzvlášť objasňuje právomoci prezidenta týkajúce sa strategického riadenia Národnej gardy prostredníctvom Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny počas stanného práva.

    Zákon stanovuje, že minister obrany a jeho tajomníci budú vymenovaní spomedzi civilistov, a oddeľuje aj pozície náčelníka Generálneho štábu a hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

    Hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny vymenúva a odvoláva prezident na návrh ministra obrany, ktorému je tento veliteľ podriadený. Vrchným veliteľom Ozbrojených síl Ukrajiny zostáva prezident.

    Zákon tiež zavádza reformu bezpečnostných síl v súlade s normami NATO. Obzvlášť mení postavenie Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) – odteraz je to špeciálny orgán s funkciami na presadzovanie práva. Hlavné úlohy SBU spočívajú v boji proti spravodajským a podvratným aktivitám namiereným voči Ukrajine, v boji proti terorizmu, v zabezpečovaní kontrarozviedkovej ochrany štátnej suverenity, ústavného poriadku a územnej celistvosti, ako aj obranného a vedecko-technického potenciálu.

    V dokumente sa tiež uvádza, že jeho oddelené klauzuly nadobudnú účinnosť 1. januára 2019 (pokiaľ ide o vymenovanie ministra obrany a jeho tajomníkov spomedzi civilistov) a 1. januára 2021 (pokiaľ ide o hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny, Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny a jednotlivé druhy vojsk).

    - Reklama -