Poriadny trapas. Trump a Merkelová sa konečne stretli a stálo to za to

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident USA Donald Trump. (Autor: TASR)
    Zároveň však zopakoval, že spojenci v NATO si musia plniť dohodnuté finančné záväzky. Mnohé členské krajiny podľa neho “dlhujú (Aliancii) veľké sumy peňazí”, čo je voči USA “veľmi nespravodlivé”.
     
    Podľa Trumpa musia tieto krajiny zvýšiť svoje vojenské výdavky tak, aby sa všetci spojenci podieľali na financovaní Aliancie spravodlivou mierou. 
     
    Samotná Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s Trumpom vyjadrila potešenie, že Trumpova administratíva je odhodlaná pokračovať v podpore NATO. Súčasne prisľúbila, že Nemecko zvýši svoje výdavky na obranu. 
     
    Trump na tlačovej konferencii zdôraznil potrebu ochrany USA pred “radikálnym islamským terorizmom”, ktorému podľa neho čelí aj Nemecko. V tejto súvislosti zdôraznil, že “prisťahovalectvo je privilégium, nie právo” a na prvom mieste “musí vždy byť bezpečnosť našich občanov”. 

    Trápna chvíľka ticha

    Merkelová na margo schôdzky s Trumpom uviedla, že je “oveľa lepšie hovoriť spolu ako jeden o druhom”. Počas vzájomného stretnutia však nastala chvíľa spoločného fototermínu a podávania rúk. Pri predošlých návštevách politikov bol Trump práve za zvláštny spôsob podávania ruky terčom kritiky, keď japonského premiéra nepustil takmer pol minúty. 
     
    Tentokrát sa posadil po boku nemeckej kancelárky, ale okrem vlažných úsmevov od oboch štátnikov sa novinári nedočkali podania ruky. Z videa, ktoré sa objavilo na Facebooku, sa dá vyrozumieť, že Merkelová chcela Trumpovi podať ruku tak, ako na to vyzývali novinári, ale ten sa k tomu nemal a pozeral sa všade okolo seba, len nie na ňu. 
     
    - Reklama -