Poriadny bordel. Alah nás povedie k pomste, Taliani sú rasisti, vykrikujú migranti. Bojíme sa, priznávajú miestni

    0
    Obyvatelia bývalej olympijskej dediny v talianskom Turíne (Autor: ReproFoto YouTube)
    Niekdajšie dejisko olympijských hier sa premenilo na protestné bojisko migrantov. V stredu a vo štvrtok tento týždeň vyšli do ulíc Turína stovky migrantov a ničili, čo im stálo v ceste. Jeden z nich podľa svedkov vykrikoval, že Bataclan bol len „pomstou vylúčených“. Počas nepokojov obviňovali protestujúci migranti Talianov z toho, že sú rasisti a necítia sa preto v meste príjemne. 
     
    Požiadavky na „slušný život“ sú pri podobných protestoch súčasťou podmienok, ktoré si chcú migranti takýmto spôsobom vydobyť. „Nemáme v tomto meste nič,“ uviedol mladý účastník protestov z Kamerunu pre denník La Stampa a dodal, že migranti sú vraj nahnevaní, pretože ľudia v Taliansku nechápu, že sú to mladí ľudia a chcú slušný život. 
     
    Do protestov v Turíne sa zapojilo približne 1 500 migrantov prevažne z Afriky, ktorí nelegálne obsadili opustenú olympijskú dedinu. Tá v meste zostala po športovom sviatku z roku 2006, ale teraz chátra a obývajú ju práve gangy migrantov. 
     
    „Vy Taliani povedzte svojim deťom, že nie sme psy. Udržte ich potichu, pretože naša trpezlivosť sa skôr či neskôr skončí,“ varoval jeden z protestujúcich. „Jeden mŕtvy od nás (Afričanov), jeden mŕtvy od vás,“ komentoval brutálny teroristický útok na hudobný klub Bataclan v Paríži ďalší. 
     
    Protesty sa začali v stredu, keď približne tri stovky obyvateľov bývalej olympijskej dediny zablokovali neďalekú cestu. „Taliani sú rasisti a polícia nás kontroluje,“ sťažoval sa jeden z obyvateľov migrantmi obsadenej časti Turína. 
     
    Situáciu spočiatku kontrolovala polícia, ale obchody, kaviarne a všetky okolité prevádzky boli nútené v ten deň zatvoriť. Ulica bola totiž zablokovaná a nepokoje sa objavili podľa svedkov až neskôr večer, keď už išli ľudia spať.
     
    Nepokoje trvali celú noc až do štvrtka. Podľa miestnych to pritom nie je prvý ani jediný prípad, keď sa niečo také v Turíne dialo. „Až do včerajška sme boli len nahnevaní z celej situácie a vládnuceho bezprávia v tejto oblasti. Teraz sa skutočne bojíme,“ povedal obyvateľ štvrte. 
     
    Opustená olympijská dedina v Turíne, v ktorej ešte pred desiatimi rokmi bývali počas hier vrcholoví športovci, sa premenila na geto, ktoré domáci radšej obchádzajú. Vlani polícia riešila prípad, v ktorom sa ukázalo, že traja migranti z olympijskej dediny uniesli mentálne zaostalé dievča. V zajatí ho držali 30 hodín, počas ktorých ho opakovane znásilnili. (Text pokračuje pod videom.)
     

    Liga severu 

    Turínska olympijská dedina je strediskom problémov a nepokojov spôsobených tamojšími migrantmi už niekoľko rokov. Na zhoršujúcu sa situáciu vytrvalo upozorňuje antiimigračná strana Liga severu. Jej poslanec Mario Borghezio tvrdí, že je nutné v tejto časti mesta niečo robiť skôr, než bude neskoro. 
     
    „Je evidentné, že doposiaľ prijaté opatrenia boli zatiaľ nedostatočné na to, aby zabránili pokračovaniu násilných činov, ktoré vzbudzujú strach a obavy tamojších obyvateľov,“ tvrdí  Borghezio. 
     
    Liga severu za nezávislosť Padánie, skrátene Liga severu, je ultrapravicová strana, ktorá vznikla zlúčením viacerých regionálnych strán začiatkom 90. rokov. Strana podporuje tradičnú kultúru v strednom a severnom Taliansku. 

    Záplava migrantov 

    Taliansko je jednou z najviac vyťažených krajín Európskej únie, pokiaľ ide o počet prichádzajúcich migrantov. Po uzatvorení takzvanej balkánskej cesty sa ešte viac migrantov snaží dostať do EÚ cez Stredozemné more a práve Grécko spolu s Talianskom sú takpovediac najviac na rane. 
     
    Talianska pobrežná stráž zachránila z mora od začiatku tohto roka viac ako 150 000 migrantov. Len pre porovnanie, za tri roky sa cez Stredozemné more do Talianska dostalo viac ako 470 000 migrantov. Tisíckam sa to však nepodarilo. Pri pokuse dostať sa po mori do Európy zahynulo len od začiatku tohto roka najmenej 3 750 ľudí. 
     
     
     
    - Reklama -