Poriadne podozrivé. Vo „Ficovej“ dedine sa dejú zvláštne veci

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: TASR)

    Pochybné čachre? Obec Hrušovany je miestom, kde strávil svoje detské roky súčasný premiér Robert Fico. Neprekvapí preto, že k dedinke s vyše 1 000 obyvateľmi v Topoľčianskom okrese má predseda vlády vrelý vzťah. V Hrušovanoch má Fico dokonca svoju pamätnú tabuľu.

    Táto náklonnosť však nemusí mať len čisto emočnú, respektíve spomienkovú formu. 

    Ako totiž upozorňuje na svojom blogu Transparency International Slovensko, firmy zo spomenutej obce podozrivo bohatnú na sérii tendrov, ktoré vykazujú znaky klientelizmu a manipulácie.   

    Okrem toho je tu aj menovite spomínaný miestny poslanec Peter Hazucha, ktorý získal v posledných komunálnych voľbách najvyšší počet hlasov spomedzi všetkých kandidátov. Práve Hazuchovým firmám sa totiž mimoriadne finančne darí.

    „Len v nedávno založených firmách získal zákazky za viac ako dva milióny v dvoch desiatkach verejných tendrov. K ďalšiemu viac ako pol miliónu sa môže dostať, ak už vyhraté tendre a príspevok na ne schváli aktuálny eurofondový program. Viaceré z týchto zákaziek prebehli podozrivo,“ upozorňuje blog Transparency International Slovensko.

    Okrem toho ďalej spomínaný blog píše o tom, že žiadna iná obec pod Tatrami nezískala toľko dotácií z rezervy premiéra ako práve Hrušovany. 

    Samotný Hazucha je aj prezident tamojšieho futbalového klubu, s ktorým sa mu podarilo postúpiť o dve súťaže vyššie a aktuálne hrá miestny tím OFK Hrušovany už 4. ligu.

    Transparency International Slovensko tvrdí, že v regióne, respektíve samotnej obci, má dlhodobo Smer vysoké preferencie, preto priklepnutie zákaziek miestnemu smeráckemu poslancovi nemusí automaticky znamenať nič nekalé a  netreba hneď takéto osoby diskriminovať.

    V každom prípade sú však pri detailnejšom pohľade zrejmé aj ďalšie črty, ktoré sú minimálne pochybné.

     „V polovici zákaziek prišla či už jediná ponuka, alebo boli ostatní konkurenti vylúčení. Víťazná cena bez ohľadu na počet uchádzačov zvykla byť len pár desatín percenta pod zadávateľom predpokladanou hodnotou. Na taký počet tendrov je to vysoko zvláštna náhoda. Zhodou okolností aj Richterovo ministerstvo práce podpísalo zákazku s Hazuchovou a Gráčikovou firmou v novembri 2015, pár mesiacov po jej založení. Suma bola stanovená na 19 999 eur, teda jedno euro pod hranicou, od ktorej je potrebné robiť verejnú súťaž,“ píše autor blogu Gabriel Šípoš.

    - Reklama -