Poplatky u lekára neplaťte. Nie je na ne žiadny právny nárok, hovorí Drucker a prezrádza, aké korekcie nastali v jeho avizovaných zmenách v rezorte

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Jednou z navrhovaných zmien v rezorte zdravotníctva mali byť zmeny v ambulantných pohotovostiach. Vláda o nich mala rokovať do konca marca, čo sa nestalo. Ako minister zdravotníctva Tomáš Drucker uviedol v rozhovore pre portál Pluska.sk, požiadal o odklad z dôvodu dobrej prípravy. „Máme tu pacientov, lekárov, VÚC (ako zriaďovateľov niektorých zdravotníckych zariadení, pozn. autora) a ja si potrebujem byť istý, že riešenie, ktoré navrhneme, zo všetkých strán otestujeme,“ hovorí Drucker s tým, že vylepšené zmeny chce v priebehu apríla predložiť do medzirezortného pripomienkového konania. Navrhuje, že v každom okresnom meste bude pohotovosť, no nebude v každom meste otvorená do 7.00 ráno, čo podľa jeho názoru nie je ani potrebné.

    Na Slovensku je 79 okresných miest, pohotovosť bude v 73 z nich, pričom hlavné mesto Bratislava a metropola východu Košice sú špecifické, pretože majú viacej mestských častí. Ako minister prezradil, pohotovosti pre detských pacientov budú zachované vo všetkých okresných mestách. Mimo nich však zaniknú.

    Rozruch bol aj pri poplatkoch, ktoré by mali pacienti zaplatiť pri návšteve ambulantnej pohotovosti alebo urgentu. „Navrhujeme to, že ak pacient príde na pohotovosť a treba mu urobiť nejaké odbery, vyšetrenia atď. alebo je prevezený na urgent, tak nebude platiť viac ani dvakrát. Zaplatí len 2 eurá, a to aj na urgente,“ spresnil minister. Drucker rovnako uviedol, že ak si lekár od pacienta vypýta nejaký poplatok, nemal by ho zaplatiť. „Mal by ho odmietnuť zaplatiť, pretože na to nie je žiadny právny nárok,“ povedal.

    - Reklama -