Pompeo požiadal Austráliu o pomoc v súvislosti s námornou bezpečnosťou

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    “Dúfame, že Austrália bude s nami spolupracovať na tých najnaliehavejších výzvach zahraničnej politiky našej doby, akými sú snahy o stabilizáciu Sýrie, ktoré ochránia Afganistan pred terorom a pomôžu konfrontovať útoky Iránskej islamskej republiky na medzinárodnú lodnú dopravu v Hormuzskom prielive,” uviedol Pompeo pred prítomnými novinármi po rokovaniach v austrálskom Sydney. 

    Austrálska ministerka obrany Linda Reynoldsová v tejto súvislosti uviedla, že žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo. “Požiadavka Spojených štátov je veľmi vážna a preto ju v súčasnej dobe veľmi vážne zvažujeme,” povedala. 

    Nový minister obrany USA Mark Esper zároveň povedal, že USA budú konzultovať rozmiestnenie nových rakiet v Európe a ázijsko-pacifickom regióne, čím chcú čeliť vzostupu Číny v regióne. 

    USA zvažujú nasadenie nových konvenčných zbraní stredného doletu v Ázii, keď už nie sú viazané Zmluvou o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v období studenej vojny, v roku 1987, uzavreli s vtedajším Sovietskym zväzom.

     

    - Reklama -