Pompeo: Neexistujú dôkazy, že by vraždu novinára nariadil princ Salmán

    0
    Džamál Chášukdží (Autor: TASR)

    Denník The Wall Street Journal len niekoľko hodín predtým zverejnil prísne utajenú správu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Podľa nej princ poslal šéfovi tímu, ktorý vykonal novinárovu vraždu minimálne 11 sms správ a to v priebehu niekoľkých hodín pred a po čine.

    Novinár Chášukdží žil v dobrovoľnom exile v USA

    Šéf tímu bol pritom princovým blízkym spolupracovníkom. Vyšetrovatelia na základe týchto indícií dospeli k záveru, že zabitie novinára “pravdepodobne” nariadil vplyvný korunný princ.Pompeo sa však pre CNN vyjadril, že čítal všetky dostupné správy tajných služieb a presvedčivé dôkazy v tomto smere v nich nenašiel.”Keď vykonáte takúto analýzu, nenájdete žiaden priamy dôkaz, ktorý by spájal (princa) s vraždou Džamála Chášukdžího,” uviedol Pompeo. Novinár Chášukdží žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre americký denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol zámerne zavraždený.

    Saudskoarabskí činitelia označujú zločin za svojvoľnú operáciu agentov

    Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje vplyvnému korunnému princovi Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci. Saudská Arábia predstavuje pre Spojené štáty kľúčového spojenca v oblasti Blízkeho východu. 

    - Reklama -