Pomôžme utečencom, vyhlásili mimovládky a organizujú zbierku. Zapojiť sa môžete aj vy

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Pomôcť sa dá materiálne, finančne aj osobne. Zbierku na pomoc utečencom organizujú mimovládky MAGNA a Človek v ohrození. Druhá menová pritom len reaguje na požiadavku ľudí aktívne sa zapojiť na pomoc. Zbierka má názov Ľudia na úteku.

    V rámci finančnej zbierky môžu ľudia prispievať na číslo účtu SK1711000000002621182213, v poznámke pre prijímateľa treba uviesť text Ludia na uteku. A na čo konkrétne budú finančné prostriedky použité? Nakúpia sa najzákladnejšie potreby a peniaze sa použijú aj na prevoz materiálnej pomoci.  Zbierka sa začne  už zajtra, a to v Starej tržnici v Bratislave a v Divadle z Pasáže v Banskej Bystrici. Organizácia spolu s partnermi momentálne zbiera najmä deky, karimatky, spacie vaky, hygienické potreby a obuv.

    Pomoc je zameraná na utečencov, nachádzajúcich sa v Budapešti mimo azylových zariadení. Veď napríklad na stanici Keleti je ich aktuálne obrovské množstvo, doslova celé rodiny s deťmi, aj starí ľudia. Miesto sa však postupne môže aj zmeniť. „Situáciu neustále monitorujeme a v prípade potreby pomoc operatívne presunieme do iných oblastí v Maďarsku, Rakúsku, Srbsku alebo Macedónsku,“ uviedol Braňo Tichý, riaditeľ združenia.

    Tomáš Grečko z organizácie MAGNA tiež uviedol, že hygienické balíčky poputujú  nielen do utečeneckých táborov ale aj na miesta, kde sa dočasne sústreďujú utečenci, ako sú železničné stanice či hranice. „Tvárou v tvár humanitárnym katastrofám, násiliu a chudobe môžu hygienické potreby znamenať rozdiel medzi ochorením a zdravím pre celé zasiahnuté rodiny,” vysvetlil. Pomôcť utečencom môžu ľudia prostredníctvom SMS na číslo 836 alebo na stránke združenia. Jednou SMS prispejú sumou vo výške päť eur, čo sú náklady na hygienický balíček pre jedného človeka. Pomôcť však dobrovoľníci môžu i príspevkom na číslo účtu 2943004292/1100 (IBAN:SK5811000000002943004292).


    - Reklama -