Pomôžme Turecku, vyzývala svojich poslancov Merkelová

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    “Turecko bezpochyby zohráva kľúčovú úlohu v tejto situácii,” povedala Merkelová v Bundestagu pred odchodom na dnešný summit EÚ v Bruseli, ktorého témou má byť aj spolupráca s Tureckom v oblasti migrácie. “Väčšina vojnových utečencov prichádzajúcich do Európy cestuje cez Turecko. Bez toho, aby sme spolupracovali s Tureckom, nie sme schopní pohyb týchto utečencov riadiť alebo zastaviť,” doplnila. Turecko je podľa Merkelovej potrebné vo vyššej miere podporovať, čo sa týka starostlivosti o utečencov, zabezpečovania humanitárnej pomoci, ako aj ochrany štátnych hraníc a boja proti pašeráckym skupinám.

    Merkelová už túto nedeľu plánuje navštíviť Turecko, aby rokovala o riešení migračnej krízy s tamojšími najvyššími predstaviteľmi.
    Kancelárka dnes taktiež vyhlásila, že k zastaveniu prílevu utečencov do Európy by mohlo prispieť aj Rusko, a to úsilím o stabilizáciu vojnou zmietanej Sýrie. “Potrebujeme politický dialóg so zapojením Ruska a všetkých regionálnych hráčov,” povedala v parlamente, priznala však, že vyriešenie sýrskeho konfliktu zaberie dlhý čas. Už dávnejšie sa Merkelová vyjadrila, že riešenie sýrskeho konfliktu je potrebné konzultovať aj s tamojším prezidentom Bašárom Asadom, pripomína DPA.

    Nemecká kancelárka zároveň poukázala na potrebu zlepšiť ochranu vonkajších hraníc EÚ. “Nie je prehnané chápať túto úlohu ako historickú skúšku pre Európu,” vyjadrila sa Merkelová. Nemecko prijíma najviac žiadateľov o azyl spomedzi členských štátov EÚ a oficiálne očakáva za tento rok približne 800-tisícový prírastok. Podľa niektorých odhadov by však mohol počet nových prisťahovalcov v tomto roku presiahnuť jeden milión.
    Merkelová dnes vyzvala členov nemeckého parlamentu, aby pri hlasovaní podporili sporné zmeny v azylovom konaní, ktoré majú urýchliť vyhosťovanie osôb, ktoré na udelenie azylu nemajú nárok.

    - Reklama -