Pomohli sme Slovákom, pomôžeme aj Sýrčanom. Starosta Bergu hovorí, že miestni sa utečencov neboja

    0
    Georg Hartl, starosta Bergu (Autor: Facebook)

    Neďaleko Bergu, na hranici so Slovenskom už čoskoro vyrastie provizórny utečenecký tábor. Udeje sa tak na návrh vedenia bergskej radnice a so súhlasom obyvateľov obce. Starosta Bergu Georg Hartl sa pre denník SME vyjadril, že miestni obyvatelia sa utečencov neboja.

    Diskusia s obyvateľmi je na prvom mieste

    Naopak, Sýrčanom utekajúcim pred vojnou chcú pomôcť, ako vedia. „Máme tu dnes okolo 60 utečencov zo Sýrie. A nemôžeme mať z nich žiadny strach, ani ho nemáme. Vieme o tom, vieme to zo slovenských médií, že Slováci majú z utečencov strach. Ale to nie je dobré,“ povedal  Hartl. Pokračuje, že o téme utečencov už dlhšie diskutujú nielen na úrovni krajinskej vlády v Dolnom Rakúsku, ale aj na úrovni vedenia celej krajiny. Diskusie o utečencoch sú v obci samozrejmosťou. Starosta považuje za nutné informovať obyvateľov obce o témach, ktoré sa ich bytostne dotýkajú.

    Výraz láger spájame s Osvienčimom

    V rozhovore tiež upozornil na nepresnosti, ktoré zaznievajú v médiách v súvislosti s výstavbou ubytovacích zariadení. „Predovšetkým, nie je to žiadny tábor a nie je to ani láger. Výraz láger si spájame s Osvienčimom, tam bol láger, alebo teda koncentračný tábor, aby sme to nazvali pravým menom,“ vysvetľuje Hartl. Zdôraznil, že v dočasných príbytkoch, a teda v unimobunkách, budú bývať dvaja ľudia.

    Prečo by utečenci nemali mať voľný pohyb po dedine?

    Na otázku redaktora denníka SME, či budú mať utečenci voľný pohyb po dedine, starosta odpovedá: „A prečo by ho nemali mať? Prečo by sme ich mali zatvárať? Tomuto strachu naozaj nerozumiem.“ Starosta Bergu dodal, že títo ľudia sa budú o seba starať prakticky sami. „Samozrejme, budú ich aj kontrolovať, ale naozaj sa v ich prípade nemáme čoho báť. Prečo by sme sa mali?“ uzavrel.

    Celý rozhovor so starostom Bergu Georgom Hartlom si môžete prečítať TU

     

    - Reklama -