Pomoc Parížu ponúkli Zeman i Babiš. Každý niečo konkrétne

    0
    Český prezident Miloš Zeman (vpravo) a premiér českej vlády Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Prezident Miloš Zeman vyjadril Parížu sústrasť a zároveň ponúkol možnosť využitia českých reštaurátorských dielní i ateliérov, ktoré sú podľa jeho slov na špičkovej úrovni.

    Napísal to v liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, z ktorého citoval spravodajský portál iDNES.cz.

    “My Česi sme v týchto ťažkých chvíľach myšlienkami s Vami, veď Česká republika je rovnako ako Francúzsko krajinou gotických pamiatok a Prahu podobne ako Paríž zdobia významné stredoveké chrámy a cenné historické a umelecké stavby. Požiar Notre-Dame sa dotýka nás všetkých. Predstavuje obrovskú stratu pre stredoveké umenie, ale tiež pre umenie a remeslo 19. storočia”, napísal v liste Zeman.

    Macronovi ďalej tlmočil sústrasť svojej vlasti a uistil ho, že “Pražský hrad je pripravený pomôcť Parížu s opravou Notre-Dame zapojením svojich reštaurátorských dielní a ateliérov, ktoré sú na špičkovej úrovni”.

    List zakončil slovami o tom, že by ČR rada prejavila Francúzsku sústrasť a spolupatričnosť okrem slov aj “činmi a konkrétnou pomocou”.

    Pomoc Parížu ponúkol v utorok aj český premiér Andrej Babiš, ktorý zároveň informoval, že po požiari Macronovi poslal SMS správu.

    “Česká vláda je pripravená pomôcť Francúzsku pri obnove katedrály Notre-Dame i finančne. Čaká ale na rozhodnutie francúzskej vlády o postupe rekonštrukcie a organizovanie zbierky,” povedal v utorok.

    Skonštatoval tiež, že mu “je smutno”, keď vidí hrozivé zábery slávnej katedrály.

    Pripravenosť pomôcť Francúzsku deklarovalo aj české ministerstvo kultúry.

    “Kontaktoval som francúzskeho veľvyslanca aj (českého) kardinála (Dominika) Duku, a prebrali sme, aké máme možnosti. Vyhlásime dve zbierky, cirkevnú i štátnu,” povedal pre program televízie iDNES.tv český minister kultúry Antonín Staněk.

    Rozsiahly požiar, ktorý katedrálu Notre-Dame zachvátil v pondelok večer, sa hasičom podarilo v utorok úplne uhasiť. Zhorela však drevená strecha katedrály a drevená vežička z 19. storočia.

    - Reklama -