Poľský poslanec udrel na sudcov: Ich drzosť nepozná hranice!

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Server poľského denníka Gazeta Wyborcza informuje o otvorenom liste, ktorý poľskej vládnej strane Právo a spravodlivosť zaslala predsedníčka poľského najvyššieho súdu Malgorzata Gersdorfová. „Ničenie Ústavy Poľskej republiky nemožno ničím ospravedlniť ani právne, ani morálne,“ udrela na politiku vládnej strany Malgorzata Gersdorfová.

    Kabinet premiéra Mateusza Morawieckého sa podľa predsedníčky poľského najvyššieho súdu pokúša podkopať základy právneho štátu. Dalo by sa vraj dokonca povedať, že sa vláda pokúša o prevrat, hoci nevyužíva armádu, ale len zmeny niektorých zákonov. Kabinet sa podľa predsedníčky súdu pokúša Poľsko vyrvať z lona európskych právnych štátov.

    Celý článok v poľštine nájdete TU.

    Predsedníčka súdu v otvorenom liste pripomína, že poľskú reformu justície podrobili kritike aj zahraniční odborníci a celý rad domácich i zahraničných organizácií. Gersdorfová v zhode so všetkými týmito odborníkmi žiada kabinet, aby ctil právo každého občana na spravodlivý súd. Právo na spravodlivý súd je jedným zo základných pilierov, na ktorých stoja demokratické štáty.

    „Treba mať stále na pamäti, že ten, kto vyhral demokratické voľby, nevládne krajine len v prospech svojich voličov, ale v prospech všetkých občanov Poľskej republiky. Nikto nemá právo ničiť ústavné štruktúry a štátne orgány,“ apelovala Malgorzata Gersdorfová na politikov.

    Jeden z poslancov vládnej strany Právo a spravodlivosť Ryszard Terlecki dáme na sociálnej sieti Twitter obratom odpovedal. „Drzosť predsedníčky najvyššieho súdu nepozná hranice. Ale jej nárek je svedectvom bezmocnosti: Doteraz chránená kasta stráca vplyv.“

     

     

    - Reklama -