Poľský parlament odobril nové pravidlá policajného sledovania. Vláda sa vyPiSala opozícii do tváre

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Ako uviedla agentúra AP, nové pravidlá sú ďalším prvkom reforiem, ktoré po svojom nástupe k moci začala uskutočňovať konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

    Niektoré zo zmien, ktoré od vlaňajšieho novembra presadila vládna PiS, vyvolali veľké znepokojenie EÚ. Túto stredu rozhodla o začatí monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku, kde nová pravicová vláda posilnila svoju kontrolu v justícií a verejnoprávnych médiách, čo by mohlo byť porušením demokratických štandardov EÚ.

    Návrh, ktorého predkladateľom bola PiS, dnes schválili pomerom hlasov 234 k 213. Traja poslanci sa hlasovania zdržali. Vládna strana pri predkladaní návrhu uviedla, že nové pravidlá povedú v krajine k zvýšeniu bezpečnosti. Na ich základe bude mať polícia širšie právomoci pri odpočúvaní podozrivých, pri prehliadke domov, bytov, dopravných prostriedkov a iných verejných miest, i pri kontrole korešpondencie – vrátane elektronickej, a pri získavaní dát z rôznych druhov informačných nosičov.

    Ako na svojej webovej stránke informoval Poľský rozhlas, opozícia návrh PiS kritizovala a jej poslanci vyjadrili znepokojenie nad tým, že zhromažďovanie dát nebude pod dostatočnou kontrolou súdov alebo bude iba pod náhodnou kontrolou. Obáva sa tiež, že nové pravidlá prinesú obmedzenia pre používateľov internetu a budú znamenať aj jeho kontrolu zo strany polície a tajných služieb, čo by mohol byť zásah do slobôd občana.

    Návrh musí ešte odobriť horná komora poľského parlamentu a prezident.

    - Reklama -