Poľský multimilionár žiada milosť a vyhráža sa. Odpočúval politikov

    0
    Andrzej Duda (Autor: TASR/AP Photo/Alik Keplicz)

    Uviedol to poľský denník Rzeczpospolita, podľa ktorého sa Falenta vyhráža, že ak nedostane slobodu, zverejní, “kto za ním stál”, ako aj motívy a okolnosti vzniku nahrávok, ktoré údajne robil na popud popredných funkcionárov terajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Tí mu za jeho služby sľubovali výhody v podnikaní i politike, napísal Falenta v liste.

    Dudova kancelária v pondelok potvrdila, že dostala Falentovu žiadosť. Obsahom listu – podozreniami zo spáchania trestných činov – sa zaoberá aj jedna z varšavských prokuratúr, uviedla Rzeczpospolita.

    Podľa poľského denníka strana PiS na Falentov list oficiálne nereagovala. Nemenované stranícke zdroje neoficiálne uviedli, že Falenta nie je dôveryhodný a že “sa len bráni, ako vie”.

    Podnikateľ Falenta bol v Poľsku v decembri 2016 odsúdený na dva a pol roka väzenia za organizovanie ilegálneho tajného nahrávania a odpočúvania vrcholných poľských politikov v drahých varšavských reštauráciách v rokoch 2013 a 2014.

    Rozhovory politikov s podnikateľmi nahrávali pre Falentu čašníci – traja boli tiež odsúdení.

    Falenta z Poľska ušiel. Tamojšie úrady naňho v marci vydali európsky zatykač. Španielska polícia ho v spolupráci s poľskými kolegami zatkla 5. apríla v pobrežnom meste Cullera neďaleko Valencie.

    Zo Španielska do Poľska bol vydaný minulý týždeň.

    Škandál vyvolaný zverejnením nahrávok prispel v roku 2015 k porážke poľskej vládnucej strany Občianska platforma (PO) naklonenej Európskej únii a k zvoleniu populistickej pravicovej strany PiS.

    Falenta podľa denníka Rzeczpospolita tvrdí, že bol “naverbovaný” predstaviteľmi v súčasnosti vládnucej PiS, aby vtedajších vládnych politikov tajne nahral.

    V liste údajne píše, že môže poskytnúť ďalšie kópie podobných nahrávok, a dodáva, že mnohé z nich neboli zverejnené.

    Odpočúvania sa týkali aj vtedajšieho ministra vnútra Bartlomieja Sienkiewicza, šéfa diplomacie Radoslawa Sikorského či šéfa centrálnej banky Marka Belku.

    V jednom z nich Sikorski vtedajšiemu ministrovi financií Jackovi Rostowskému hovorí, že “poľsko-americké vzťahy za veľa nestoja”.

    Okrem Spojených štátov sa Sikorski kriticky vyjadril aj na adresu vtedajšieho britského premiéra Davida Camerona.

    - Reklama -