Poľský exprezident čelí obvineniam aj po smrti. Inštitút pamäti národa skúma jeho spoluprácu s vojenskou kontrarozviedkou

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Ide o súčasť vyšetrovania, ktoré sa týka podozrenia, že generál Jaruzelski na prelome 40. a 50. rokov spolupracoval s vojenskou kontrarozviedkou Informacja Wojskowa (IW). Historici IPN tvrdia, že materiály týkajúce sa Jaruzelského sa niekto snažil ukryť.

    Denník Gazeta Wyborcza dnes napísal, že rubriky v spisových knihách s osobnými údajmi Jaruzelského, ktorý mal najprv skvelú kariéru v armáde a následne v 80. rokoch aj v politike, niekto pretrel čiernym tušom. Tuš však časom zozelenel, písmo vystúpilo a stalo sa čitateľným.

    Počas svojho života Jaruzelski odmietal komentovať podozrenia o svojej spolupráci s tajnou službou IW. Tá bola plne podriadená sovietskemu Národnému komisariátu vnútorných záležitostí (NKVD) a bola zodpovedná za represie najmä voči bývalým príslušníkom Krajinskej armády, ktorí po vojne pokračovali v službe v ozbrojených silách alebo odišli do civilu. 

    Jeruzelskému sa nedávno venoval aj poľský spravodajský magazín Wprost, ktorý s odvolaním sa na zistenia poľského historika Piotra Gontarczyka napísal, že generál z vojenského archívu odniesol zložky týkajúce sa svojej osoby, pozmenil v nich niektoré údaje a časť materiálov zničil. Stalo sa tak na jar roku 1990, keď bol Jaruzelski ešte prezidentom. 

    Z archívnych spisov údajne zmizli materiály týkajúce sa Jaruzelského boja s podzemným hnutím za nezávislosť po skončení druhej svetovej vojny. Sfalšovaný bol dátum, keď Jeruzelskému udelili vyznamenanie Kríž za odvahu. Generál okrem toho predĺžil aj čas, keď bol priamym účastníkom bojov druhej svetovej vojny, a do spisu dodatočne napísal, že utrpel zranenia, hoci v dotazníku z roku 1948 žiadne zranenia nepriznal. 

    Historik Gontarczyk uviedol, že grafologickou analýzou sa potvrdilo, že zmeny v archívnych dokumentoch urobil Jaruzelski vlastnoručne. Zamestnanci IPN prednedávnom objavili dôležité dokumenty v osobnom archíve Czeslawa Kiszczaka, posledného ministra vnútra z éry komunistického Poľska. Medzi nimi boli aj zložky o tom, že s tajnými službami údajne spolupracoval aj vodca odborového hnutia Solidarita a bývalý prezident Lech Walesa.

    - Reklama -