Poľskú vládu zrejme nezaujíma Brusel ani vlastní občania. Znova sa pokúša o sprísnenie zákona o potratoch

    0
    Jaroslaw Kaczyňski (Autor: SITA)

    Kaczyňski sa takto vyjadril len necelý týždeň po tom, ako poslanci poľského parlamentu drvivou väčšinou odmietli sporný návrh na sprísnenie zákona o interrupciách. Na základe toho by boli takéto zákroky v Poľsku úplne zakázané a porušenie zákazu lekármi či tehotnými ženami by sa trestalo väzením, približuje agentúra AP.

    Avizované sprísnenie legislatívy, ktorú parlament začal prerokúvať na základe petície s 450.000 podpismi, sa však stretlo s odporom poľskej verejnosti a vyvolalo rozsiahle pouličné protesty. Práve vďaka masovým demonštráciám svoje rozhodnutie legislatívu podporiť zvážili a nakoniec aj zmenili mnohí poslanci konzervatívnej vládnucej strany PiS. 

    Kaczyňski včera však uviedol, že strana momentálne pracuje na inom spôsobe sprísnenia predmetnej legislatívy, ktoré sa zaoberať výhradne interrupciami súvisiacimi s poškodením plodu. Poľská legislatíva v tejto oblasti už teraz patrí k najprísnejším v Európe. Interrupcia je totiž v Poľsku ilegálna s výnimkou troch prípadov: keď tehotenstvo ohrozuje život alebo zdravie ženy, keď je následkom trestného činu – incestu či znásilnenia – alebo v prípade poškodenia plodu.

    - Reklama -