Poľskom otriasa potravinový škandál! Kam putovalo nebezpečné mäso? V EÚ si tým zrejme nikto nemôže byť istý

    0
    Dobytok - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje “nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu”. 

    Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC. 

    Podľa Niemczuka dostali veterinárni inšpektori i polícia už skôr tip na bitúnok pri meste Ostrów Mazowiecka na severovýchode Poľska, kde malo dochádzať k “nezákonnému zabíjaniu dobytka”. V noci zo 14. na 15. januára na tomto mieste objavili osem chorých kráv a rozhodli sa ich “bezodkladne usmrtiť, aby ukončili ich trápenie”. 

    “Počas tejto kontroly boli identifikovaní majitelia zvierat i predajca, ktorý prevážal dobytok nevhodný na transport a tiež pracovníci bitúnkov zodpovední za podmienky, v akých zvieratá boli,” uviedol Niemczuk vo vyhlásení. 

    Veterinárni inšpektori teraz preverujú aj ďalšie bitúnky v oblasti, zatiaľ čo polícia sa snaží identifikovať možných predajcov mäsa z chorého dobytka. Podľa Eurostatu, štatistického úradu EÚ, je Poľsko na základe údajov z bitúnkov siedmym najväčším producentom hovädzieho mäsa v EÚ. V roku 2017 predstavovala jeho produkcia hovädzieho až 558.000 ton.

    Nie je vylúčené, že pokútne mäso z bitúnku v Poľsku je aj na Slovensku. Uviedla to šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na praktiky poľského bitúnku, ktorý je podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom.

    Matečná: Pokútne mäso z Poľska môže byť aj na Slovensku

    “Včera som to videla prvýkrát, keď som mala bilaterálne rokovanie s českým (agro)ministrom, ktorý mi ukázal čo sa deje. Vyzvali sme poľského (agro)ministra, aby na to reagoval. Je to nehoráznosť,” zdôraznila. Matečná podľa svojich slov nevie, či sa pokútne mäso z Poľska dostalo na slovenský trh. “Preto vyzývam všetkých, ktorí kupujú mäso zo všelijakých pokútnych predajov po slovenských dedinách. Takémuto predaju často napomáhajú aj starostovia obcí, vytvárajúci priestor na predaj pred obecnými úradmi,” poznamenala.

    “My nevieme vylúčiť, že takéto mäso na Slovensku nie je. “Znovu apelujem na spotrebiteľa: Kupujte slovenské potraviny, teda tam, kde to máme ošetrené, kde vieme, že potravina prešla našou kompletnou kontrolou od chovu, cez porážky, cez spracovanie mäsa až na pulty,” podčiarkla. Predmetná kauza je podľa Matečnej “škandál, ktorý bude mať určite dohru nielen v samotnom Poľsku, ale bude sa ním zaoberať aj Rada agroministrov EÚ”.

    Situáciu už preveruje český minister 

    Reportáž o podvodoch so zdravotne škodlivým mäsom otriasla Poľskom, z ktorého sa mäsové produkty vyvážajú aj do Česka. Tamojší minister poľnohospodárstva Miroslav Toman chce preto od Poľska informácie. V pondelok sa z tohto dôvodu obrátil na svojho poľského kolegu Jana Krzysztofa Ardanowského. V utorok o tom informoval český spravodajský server Novinky.cz. Toman oznámil: “Po tom, čo som dostal informácie o podvodoch na poľských bitúnkoch, inicioval som stretnutie so svojím poľským kolegom. Požiadal som ho o oficiálne informácie, ktoré následne vyhodnotíme a prijmeme zodpovedajúce opatrenia.” 

    Ardanowski mu prisľúbil, že sa bude situáciou zaoberať a vyvodí dôsledky.

     

    - Reklama -