Poľsko znova pod kritickým okom Európskej komisie. Ak dialóg nevyústi do želaných výsledkov, krajine hrozí…

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    AP spresnila, že emisári Benátskej komisie, expertného poradného orgánu Rady Európy (RE), sa dnes vo Varšave stretli s predsedom poľského Najvyššieho súdu. Počas dvojdňovej návštevy v Poľsku majú na programe aj rokovania s predstaviteľmi poľskej vlády. Svoje zistenia o aktuálnom stave rešpektovania princípov právneho štátu v Poľsku by komisia mala zverejniť v októbri, dodala agentúra AP.

    Komisia európskych expertov na právo v marci tohto roku upozornila vládu vo Varšave, že jej kroky, ktorých cieľom bolo získať vplyv v Ústavnom súde krajiny a oslabiť ho, ohrozujú demokraciu v Poľsku. Vláda vo Varšave však označila opatrenia, ktoré jej odporučili urobiť európski vládni experti, za ich nezáväzné názory.

     Aj o prebiehajúcej návšteve európskych právnych expertov sa líder vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski vyjadril, že nie je dôležitá. Poľské opozičné strany dnes zasa vyjadrili údiv, že členovia Benátskej komisie nebudú mať možnosť stretnúť sa so zástupcami všetkých parlamentných frakcií.

    Poslanci za opozičnú Občiansku platformu v súvislosti s tým obvinili PiS z ignorovania pravidiel parlamentnej demokracie. Predstavitelia PiS však deklarovali, že s európskymi expertmi sa bude môcť stretnúť “každý, s kým komisia bude chcieť hovoriť”.

    Poľská vláda po svojom nástupe uskutočnila rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom. 

    Terčom kritiky bol aj nový mediálny zákon, ktorý ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice. Tieto kroky konzervatívnej vlády vyvolali v Poľsku masové protesty, ktoré organizovalo nové zoskupenie nazvané Výbor na ochranu demokracie.

     V tejto situácii sa EÚ rozhodla začať viesť s Poľskom dialóg, aby zabránila porušovaniu európskych právnych noriem v tomto štáte. Ak tento dialóg nevyústi do želaných výsledkov, Poľsku v krajnom prípade hrozí obmedzenie jeho hlasovacích práv v únii – stačí na to rozhodnutie kvalifikovanej väčšiny štátov EÚ.

    - Reklama -