Poľsko vymení dvoch ľudí v Benátskej komisii. Nejde o odvolanie, ale nepredĺženie mandátu, bráni sa voči kritike minister zahraničia

    0
    Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski (Autor: SITA)

    Minister uviedol, že Poľsko nepredĺži funkčné obdobie prvej podpredsedníčke Benátskej komisie, bývalej premiérke a neskôr veľvyslankyne vo Vatikáne Hanne Suchockej, a členovi komisie, profesorovi práva Krzysztofovi Drzewickemu, ktoré sa im skončí 29. apríla. 

    Mená ich nástupcov zatiaľ nie sú známe. Neoficiálne sa však podľa spravodajskej televízie TVN24 spomínajú profesori Boguslaw Banaszak a Mariusz Muszynski. 
    Waszczykowski dementoval skoršie tvrdenie jedného z poľských ústavných právnikov o údajnom odvolaní Suchockej a Drzewického. Zdôraznil, že nejde o odvolanie, iba o skončenie mandátu, ktorý nebude predĺžený.

    Súčasne pripomenul, že členovia komisie sa nemôžu vyjadrovať v kauzách, ktoré sa týkajú krajiny ich pôvodu. Minister mal zrejme na mysli marcový kritický postoj Benátskej komisie ku kontroverzne vnímanej vládnej reforme ústavného súdu. 

    Benátska komisia v správe zverejnenej 11. marca uviedla, že ak bude poľská vláda pokračovať v krokoch, ktoré “ochromujú” ústavný súd, “bude tým podkopávať demokraciu, ľudské práva a zákonnosť”. 

    Podľa zmien v zákone o ústavnom súde, prijatých vlani v decembri, jeho 15-členný tribunál prijíma rozhodnutia dvojtretinovou väčšinou hlasov namiesto dovtedajšej jednoduchej väčšiny. Nové znenie zákona ústavnému súdu ukladá posudzovať prípady postupne, ako sú doručované, a nie podľa ich priority. Podľa opozície tieto zmeny blokujú prácu ústavného súdu. Tribunál ústavného súdu vydal 9. marca uznesenie, že zmeny v zákone nie sú v súlade s ústavou. 

    Zmeny v zákone presadila PiS po tom, ako sa ujala moci po novembrových voľbách. Tieto opatrenia, podobne ako aj zmeny vo fungovaní verejnoprávnych médií, vyvolali v Poľsku masové protesty. Obavy o stav demokracie a právny štát v Poľsku vyjadrili aj európske inštitúcie. 

    - Reklama -