Poľsko sa zastalo Maďarska po kritike z Bruselu: Orbána zvolili ľudia, rozhodnutie europarlamentu ohrozí jednotu Únie

    0
    Maďarský parlament v Budapešti. (Autor: TASR)

    V reakcii na schválenie kritickú správy o stave demokracie v Maďarsku poslancami Európskom parlamente v stredu v Štrasburgu hovorkyňa povedala, že EÚ je založená na princípe vzájomnej úcty svojských právnych, ústavnoprávnych a historických tradícií jej členských krajín, pričom tento princíp je zvlášť dôležitý v terajších časoch krízy Únie.

    “Rozhodnutie EP neprispeje k posilneniu EÚ, naopak, ohrozuje jej jednotu a vytvára zbytočný rozkol. Únia je založená na dialógu, všetky sporné záležitosti treba riešiť práve dialógom a nie cestou diktátu,” povedala Kopcínska.

    Poľsko je podľa jej vyjadrenia solidárne s Maďarskom, ktoré nedávno v parlamentných voľbách poskytlo mimoriadne silný mandát vláde premiéra Viktora Orbána. “Práve hlas občanov by ma byť určujúci v rozhodovacom procese o budúcnosti Európy,” uzavrela hovorkyňa poľskej vlády.

    EP po prvýkrát v histórii vyzval Radu EÚ, aby s cieľom zabrániť systémovému ohrozeniu základných hodnôt Únie zakročila voči jednému z členských štátov EÚ.

    Poslanci prostredníctvom uznesenia vyzvali členské štáty Únie, aby voči Budapešti začali postupovať podľa článku 7 ods. 1 Zmluvy o EÚ. V schválenom texte sa uvádza, že aj napriek ochote maďarských orgánov diskutovať o zákonnosti každého konkrétneho opatrenia, nedošlo zo strany Budapešti k odstráneniu všetkých nedostatkov a mnohé obavy tak naďalej pretrvávajú.

     

    - Reklama -