Poľsko sa mení na putinovské Rusko, zaznelo na rozhlasových vlnách

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Európska komisia žiada poľskú vládu, aby zastavila reformu justície, ktorú teraz v Poľsku presadzuje. Otázkou však je, či má vôbec EK nejaké páky, ktoré by mohla proti Poľsku použiť. Prekladateľka si myslí, že EÚ takéto páky nemá, a to aj navzdory tomu, že prostredníctvom reformy justície budú poľskí politici ovplyvňovať súdny systém natoľko, že to nie je zdravé. Narušuje to deľbu moci medzi zákonodarným, výkonným a súdnym pilierom štátu. Dáma je o tom bytostne presvedčená. „Ale nájsť tam nejaký priesečník s európskym právom bude veľmi ťažké,“ varovala prekladateľka vo vysielaní.

    Poľská demokracia sa mení na putinovský model, upozornila prekladateľka

    Keby v Poľsku naplno fungoval ústavný súd, deľba moci by vraj nemusela byť ohrozená. Ale vládna strana Právo a spravodlivosť si už na reforme ústavného súdu vyskúšala, ako zvládnuť krízu, ktorú to vyvolalo.

    Poľský prezident Andrzej Duda sa síce rozhodol dva kontroverzné reformné zákony vetovať, ale prekladateľka sa domnieva, že ide v podstate len o hru o čas. Prezident sa len údajne snaží upokojiť spoločnosť, aby vládna strana Právo a spravodlivosť získala čas a zákon nakoniec presadila.

    Andrzej Duda

    Andrzej Duda Zdroj: SITA

    „Ja si myslím, že (Jaroslaw) Kaczyński sa snaží vytvoriť systém, ktorý už funguje v Rusku za prezidenta Putina. Je to len moja interpretácia, ale myslím si, že Duda má za úlohu získať na svoju stranu demokraticky zmýšľajúcich konzervatívnych voličov, ktorým sa nepáči agresívny štýl Kaczyńského,“ vyjadrila sa dáma.

    Jaroslaw Kaczyński

    Jaroslaw Kaczyński Zdroj: SITA

    Patrí sa dodať, že Andrzej Duda a Jaroslaw Kaczyński sú členmi tej istej vládnej strany Právo a spravodlivosť a Kaczyński ju v podstate riadi.

    Nádej? Vraj nová ľavica

    Vládna strana sa môže spoľahnúť aj na to, že Poliaci sú unavení z ôsmich rokov vlády Občianskej platformy. „Aj pre mňa osobne je scenár, že bude znovu zvolená Občianska platforma, nepredstaviteľný,“ vyhlásila dáma. Dúfa preto, že sa do parlamentu dostanú reprezentanti modernej ľavice, nie štruktúr spojených s komunistami, ale nové, doteraz mimoparlamentné hnutia či strany.

    Poľská spoločnosť je vraj veľmi rozdelená, pretože sa čoraz viac otvárajú nožnice medzi bohatými a chudobnými. „V Poľsku v podstate už nie je verejné školstvo, verejné zdravotníctvo, verejná doprava,“ konštatovala prekladateľka. Poliaci, ktorí majú dosť peňazí, si môžu dovoliť deti posielať do súkromných škôl a voziť ich autom, takže ich netrápi, že nefunguje verejná doprava ako predtým, a práve táto ľahostajnosť predstavuje podľa jej slov veľký problém dnešného Poľska.

    Celý rozhovor si môžete vypočuť TU.

    - Reklama -