Poľsko sa búri. Aj napriek hroziacim sankciám EK bude pokračovať v reforme súdnictva

    0
    Poľská vláda (Autor: ITAS)

    Poľský minister tým reagoval na rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá sa v stredu rozhodla aktivovať článok 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý by mohol viesť k sankciám Európskej únie proti Poľsku. EK sa pre tento krok rozhodla po tom, ako dospela k záveru, že v Poľsku hrozí riziko závažného porušenia vlády zákona a preto EK spustila procedúru, ktorá môže vyústiť až do pozastavenia hlasovacích práv Poľska v EÚ.

    Minister Ziobro v reakcii na rozhodnutie Bruselu dodal, že ho prijíma “pokojne”.

    “Je to politika, nie vláda zákona. Poľsko je právnym štátom, my musíme pokračovať v reforme súdnictva,” zdôraznil Ziobro.

    Dodal, že Poľsko bude “významným členom EÚ, len ak bude mať dobre fungujúci justičný systém.”

    Ziobro – ako jeden zo spoluautorov kontroverznej reorganizácie justičného systému v Poľsku – podľa agentúry AP vyhlásil, že niektoré jej ustanovenia boli čerpané z justičných systémov členských štátov zo západu EÚ.

    Podľa Ziobra je rozhodnutie EK motivované politicky. Rovnaký názor zastáva aj hovorkyňa vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Beata Mazureková, informovala televízia TVN24. Podľa Mazurekovej sa za rozhodnutie EK “treba poďakovať politikom z opozičnej Občianskej platformy,” lebo “oni zaň nesú zodpovednosť”. Ich “donášanie na vlastnú krajinu je realitou,” spresnila. 

    Hovorkyňa PiS súčasne dodala, že článok 7 môže zasiahnuť nie PiS, ale Poľsko a Poliakov. 

    Upozornila tiež, že aktivácia tohto článku nemusí automaticky znamenať uvalenie sankcií na Poľsko, lebo tento krok si pri hlasovaní vyžaduje jednomyseľnosť a “my s určitosťou vieme, že Maďarsko takúto sankciu nepodporí”.

    EK v stredu vydala aj doplnkové (štvrté) odporúčanie týkajúce sa právneho štátu, v ktorom jasne stanovila kroky, ktoré môžu poľské orgány prijať na nápravu súčasnej situácie. Ak poľské orgány vykonajú odporúčané opatrenia, komisia je po dôkladnej konzultácii s Európskym parlamentom a Radou EÚ pripravená prehodnotiť svoj odôvodnený návrh.

    Okrem toho sa EK rozhodla urobiť ďalší krok vo svojom konaní vo veci porušenia európskeho práva poľským zákonom o organizácii riadnych súdov – za porušenie práva EÚ, ktoré sa týka zákona o bežných súdoch a konkrétne režimu dôchodkov, – a zažalovala Poľsko na Súdnom dvore Európskej únie.

    Exekutíva EÚ aj napriek týmto bezprecedentným opatreniam uviedla, že zachováva svoju ponuku na konštruktívny dialóg s cieľom napraviť súčasnú situáciu v Poľsku.


     

    - Reklama -