Poľsko robí problémy. Ignoruje komisiu. Hrozí im odňatie hlasovacích práv

    0
    Tisíce ľudí protestovali v Poľsku proti krokom novej vlády. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Komisia zaslala 1. júna Poľsku správu, v ktorej kritizovala postup poľskej vlády týkajúci sa zmien na ústavnom súde a určila dnešný deň ako konečný termín na odpoveď. List EK bol vnímaný ako varovanie Poľsku, že môžu nasledovať sankcie. Hovorca poľskej vlády Rafal Bochenek však dnes uviedol, že odpoveď varšavského kabinetu netreba očakávať okamžite.

    V rozhovore pre AP Bochenek spresnil, že odpoveď bude do Bruselu zaslaná vtedy, keď bude možné ukázať pokrok v úsilí poslancov nájsť riešenie sporu týkajúceho sa ústavného súdu.

    “Odpovieme v pravý čas. Záleží nám na tom, aby tá správa obsahovala aj stav (rokovaní) v parlamente,” spresnil Bochenek, podľa ktorého chce Poľsko zachovať dialóg a vzájomnú dôveru s EK.

    Hovorca súčasne obvinil poslancov opozičnej Občianskej platformy (PO), že sa snažia v parlamente blokovať reformy presadzované vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), napísal dnes denník Gazeta Wyborcza.

    Súčasný spor medzi Bruselom a Varšavou sa odvíja od reforiem poľského ústavného súdu. Tie sú podľa exekutívy EÚ zamerané na posilnenie vplyvu vlády v súdnictve a podkopávajú princípy demokracie a zákonnosti európskej legislatívy, ktorou sa má riadiť aj Poľsko ako členský štát EÚ. Komisia začala dialóg s poľskou stranou s cieľom zabezpečiť úplné rešpektovanie právneho štátu.

    EK vyzvala 1. júna poľskú vládu, aby do dvoch týždňov predložila svoje pripomienky k stanovisku komisie.

    Na ich základe sa Európska komisia mala aj naďalej snažiť o konštruktívny dialóg s poľskou vládou s cieľom nájsť riešenie tohto sporu. Ak by však poľská strana neodstránila obavy EK, čiže ak nepríjme uspokojivé opatrenia v primeranej časovej lehote, exekutíva EÚ môže rozhodnúť o vydaní oficiálnej série námietok týkajúcich sa porušovania princípov právneho štátu.

    Poľsku môže nakoniec teoreticky hroziť aj pozastavenie hlasovacích práv v EÚ.

    - Reklama -