Poľsko odmieta kritiku amerických senátorov za údajné ohrozenie demokracie

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Toto tvrdenie obsahoval list, ktorý minulý týždeň poľskej premiérke Beate Szydlovej zaslala trojica amerických senátorov: John McCain, Benjamin Cardin a Richard Durbin. Senátori v liste vyjadrili svoje obavy, že nové zákony by mohli poslúžiť na “oslabenie demokratických noriem”. Preto na Poľsko naliehali, aby sa vrátilo k demokratickým hodnotám uznávanými Západom.

    Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski dnes kritiku amerických senátorov odmietol a uviedol, že ich list je “výsledkom nedostatku poznatkov o tom, čo sa deje v Poľsku a inšpiroval sa ľuďmi, ktorí chcú Poľsku ublížiť”. Kritika amerických senátorov prišla po tom, ako znepokojenie nad najnovším vývojom v Poľsku vyjadrili aj mnohí lídri EÚ.

    Nová poľská vláda po svojom nástupe uskutočnila rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom. Terčom kritiky je aj nový mediálny zákon, ktorý ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice.

    Nové zákony, ktoré presadila vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), vyvolali v Poľsku masové pouličné protesty.

    - Reklama -