Poľsko, čierna ovca Európy, zjednotená stredoeurópska populistická aliancia. Quo vadis, Európa? Pichľavý postreh z ostrovov

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Podľa komentátorky Natalie Nougayrèdeovej je priam smutnou iróniou, že Cameronov pôvodný plán v súvislosti s referendom o vystúpení či zotrvaní Británie v EÚ mal byť silným hlasom na presadzovanie spoločných hodnôt v Európe, no teraz tento hlas nepočuť, priam sa stal len akýmsi piskotom.

    Britský premiér podľa novinárky neobhajuje demokratické hodnoty, čo demonštruje jeho „stiahnutie chvosta“ pri porušovaní noriem demokratického správania sa zo strany Poľska či Maďarska. Britský zahranično-politický vplyv v podstate neexistuje.

    Poľský problém

    „Akoby Európa nemala dosť problémov, pred pár dňami sa objavil ďalší neprehliadnuteľný problém. Poľsko sa ocitlo pod drobnohľadom EÚ, ktorá skúma, do akej miery porušuje poľská vláda demokratické princípy.“ Poľsko nie je len jedna z krajín EÚ, má významnú regionálnu a geostrategickú úlohu. Je to najväčšia krajina v Strednej Európe, „ukážkové dieťa“ postkomunistickej transformácie spoločnosti a v neposlednom rade má významný vplyv nielen na fungovanie európskych politík, ale aj na vzťahy s Ruskom. Teraz sa Poľsko stalo „čiernou ovcou“ EÚ.

    Povojnové zmierenie

    Komentátorka zdôraznila, že najväčším rizikom pre Európu nie je len oslabovanie zákonnosti v samotnom Poľsku, ale možnosť vážneho poškodenia povojnového zmierenia medzi Poľskom a Nemeckom.

    Tak, ako bolo francúzsko-nemecké zmierenie nevyhnutné pre vznik spoločného európskeho projektu v päťdesiatych rokoch, nemecko-poľské zblíženie bolo za posledných 25 rokov základom európskej stability. Teraz sa situácia šmahom ruky zhoršila.

    Nová poľská vláda hovorí o Nemecku ako o nepriateľovi a viní ho za všetko zlé, čo sa jej nepáči na Európskej únii. Hoci to nie je nič výnimočné ani v iných krajinách, najsilnejšie hlasy sa ozývajú napríklad z Grécka,  poľským krikom sa podľa komentátorky objavila v strednej Európe strategická priepasť.

    Poľsko a Maďarsko sa EÚ vzďaľujú

    Šéf strany PiS Jarosław Kaczyński rokoval pred niekoľkými dňami v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom s cieľom „konsolidovať stredoeurópsku populistickú alianciu, ktorej cieľom má byť postaviť sa na odpor voči nátlaku z Bruselu a západoeurópskych krajín“.

    „Poľsko a Maďarsko spájajú autoritárske, nacionalistické tendencie. Obe krajiny sa teraz môžu sústrediť na šírenie svojej politickej aliancie do susedných štátov, kde tiež silnie populizmus. Zjavným ohniskom je tu utečenecká  kríza. V tejto otázke rovnako ako v iných, od klimatických zmien až po sankcie, je ohrozená schopnosť Európskej únie konať spoločne,“ myslí si Nougayrèdeová.

    Nedokončené zjednotenie Európy

    „Británia na zahraničnopolitickej scéne nepôsobí. Francúzsko zase rieši problémy v súvislosti s terorizmom a tak problém európskej súdržnosti zostáva opäť len na Angele Merkelovej. Na jednej strane je to škoda, lebo historicky mali Francúzsko a Británia s Poľskom špeciálny vzťah. Na druhej strane to nie je prekvapivé. Poľská ekonomika má tesné väzby na Nemecko,“ napísala britská novinárka.

    “Ukazuje sa, že zjednotenie Európy po roku 1989 zďaleka nie je dokončené. Napriek tomu bol demokratizačný proces postsocialistických krajín veľmi úspešný a inšpiroval mnoho krajín vrátane Ukrajiny,“ uzavrela svoj komentár Natalie Nougayrèdeová.

    Celý komentár v angličtine TU.

    - Reklama -