Poľsko: Bývalí veľvyslanci vyzvali Trumpa na obranu demokracie v Poľsku

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    “Pán prezident, prichádzate do krajiny, kde sa už nerešpektuje právny štát,” píše Konferencia veľvyslancov Poľskej republiky v otvorenom liste zverejnenom na jej webovej stránke.

    Podľa bývalých veľvyslancov dochádza k porušovaniu poľskej ústavy už niekoľko rokov. Poukázali na rušenie deľby moci, poškodzovanie súdnictva, obmedzovanie ľudských práv, rastúcu represiu voči politickým oponentom a rôznym menšinám, čo podľa ich slov “vláda nielen toleruje, ale aj inšpiruje”.

    Trumpovi píšu: “Váš silný hlas vyžadujúci toleranciu a vzájomný rešpekt, ako aj dodržiavanie ustanovení ústavy a iných zákonov, môže mať historický význam.”

    Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) opakovane popiera obvinenia z porušovania demokracie, pričom upozorňuje, že sa dostala k moci na základe slobodných volieb a že má stále podporu mnohých Poliakov.

    Trump sa v sobotu vo Varšave zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny, ktorá sa začala 1. septembra 1939 vpádom nacistického Nemecka do Poľska. Účasť potvrdilo aj ďalších vyše 40 svetových lídrov.

    Pôjde už o druhú Trumpovu návštevu Poľska, kde ho v roku 2017 nadšene privítala nacionalistická pravicová vláda zastávajúca jeho protiimigračné názory. Šéf Bieleho domu vo vtedajšom prejave pochválil Poľsko ako obrancu západnej civilizácie bez toho, aby spomenul demokraciu či časté obavy najmä Európskej únie, že táto mladá demokracia mení kurz, pripomenula AP.

    Konferenciu veľvyslancov tvorí 41 bývalých veľvyslancov vyjadrujúcich obavy, že súčasná vláda ničí demokraciu a poškodzuje pozíciu krajiny na globálnej scéne. Zoskupenie vzniklo v roku 2017, dva roky po tom, ako sa k moci dostala PiS, a niektorí jej členovia boli z tejto strany vylúčení.

     

    - Reklama -