Poľská vláda si “vyžiadala” v parlamente hlasovanie o dôvere

    0
    Mateusz Morawiecki (Autor: TASR)

    O hlasovanie o dôvere vláde vo štvrtok nečakane požiadal premiér.

    „Ak máte dosť hlasov, odvolajte nás. Ak nemáte, tak nás nechajte konať a nevyrušujte nás,” vyhlásil premiér v emotívnom prejave pred poslancami Sejmu, dolnej komory parlamentu, kde má väčšinu jeho strana Právo a spravodlivosť (PiS).

    Dôveru vláde vyslovilo 235 poslancov, 219 hlasovalo proti a dvaja sa zdržali. Druhá Morawieckeho vláda sa ujala moci vlani v novembri, keď jej dôveru vyslovilo 237 členov Sejmu.

    Prezidentské voľby, ktoré boli o vyše mesiac odložené pre pandémiu koronavírusu, sa uskutočnia 28. júna. Z prieskumov dlhodobo vychádzal ako jasný favorit súčasný prezident Andrzej Duda, ktorý je spriaznený s PiS. V posledných týždňoch ho však začal doháňať kandidát stredopravej opozície, starosta Varšavy Raval Trzaskowski.

    Prieskum z 1. júna dokonca predpovedal, že Dudu by v druhom kole volieb porazil buď Trzaskowski, alebo nezávislý kandidát, televízny moderátor Szymon Holownia.

    Znovuzvolenie Andrzeja Dudu má podľa agentúry Reuters kľúčový význam pre ďalšie presadzovanie konzervatívnej agendy PiS, ktorej súčasťou je aj kontroverzná reforma súdnictva. Na jej čele stojí Jaroslaw Kaczyňski, ktorý je považovaný za skutočného mocného muža Poľska, hoci nezastáva nijakú výkonnú funkciu.

    - Reklama -