Poľská vláda sa s tým nebabre. Začala zhurta a rýchlo

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Nová poľská vláda premiérky Beaty Szydlovej (52) je vo funkcii ešte len dva týždne a v krajine už vyvolala takú veľkú vlnu kritiky ako žiadny iný z predchádzajúcich štrnástich kabinetov od roku 1989.

    „Kaczyńského blitzkrieg. Radikálne zmeny pod rúškom tmy. Prezidentovo k. o. demokracii. Ústavný súd na odstrel,“ hlásajú titulky najvplyvnejších denníkov a týždenníkov.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Server upozorňuje, že konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského (66), ktorá sa dostala po ôsmich rokoch v opozícii k moci, má dnes v Poľsku prezidenta, premiérku v čele jednofarebnej vlády, ďalej predsedov oboch komôr parlamentu a navyše väčšinu v Sejme aj v Senáte.

    Novelu zákona o Ústavnom súde stihli za dva dni

    Premiérka ešte ani neprečítala programové vyhlásenie vlády a poslanci PiS už chystali novelu zákona o poľskom Ústavnom súde (ÚS), v ktorom zatiaľ nemá táto strana rozhodujúce slovo.

    Deň nato návrh novely bez akýchkoľvek konzultácií, dokonca aj s množstvom chýb, predložili parlamentu a väčšinou svojich hlasov pretlačili Sejmom aj Senátom. Zákon potom bleskovo podpísal prezident Andrzej Duda (43). A tak, zatiaľ čo presadenie predchádzajúcej novely zákona o ÚS trvalo liberálnej vláde dva roky, strana PiS to zvládla za dva dni a dve noci.

    Pätica ústavných sudcov bola schválená v noci na štvrtok. A vo štvrtok už išli do práce

    V stredu večer potom strana PiS stihla schváliť päticu „svojich“ sudcov, ktorí ešte v noci na štvrtok zložili Dudovi sľub a vo štvrtok o ôsmej ráno sa už hlásili do práce.

    „Nočné uznesenia a odvolávanie nepriateľov sa obvykle používajú len v časoch prevratov, revolúcií, vojen a veľkých kríz, aké v Poľsku momentálne máme,“ napísal k tomu týždenník Polityka.

    Týždenník si tiež myslí, že ťažké časy ešte len prídu. Podľa Polityky sa Poľsko vzápätí rozlúči nielen s nezávislým ÚS, ale aj s nezávislými prokuratúrami, súdmi, finančnými úradmi a verejnoprávnymi médiami.

    autor: vam

    - Reklama -