Poľská ústava bude zrejme nadradená nad európskym právom. Má v nej byť aj zmienka o tisícročnom kresťanskom dedičstve

    0
    Andrzej Duda (Autor: TASR)

    Agentúra AP pripomenula, že Duda vyzýva na zmeny v ústave už dlhší čas. Ako dátumy pre konanie referenda stanovil 10. a 11. november tohto roku. 

    Podľa poľského denníka Gazeta Wyborcza by sa poľskí voliči mali zrejme vyjadriť napr. aj k otázke, či si želajú novú ústavu alebo zmeny v už existujúcej a či by poľská ústava mala vo svojej preambule obsahovať zmienku “o 1000-ročnom kresťanskom dedičstve Poľska a Európy ako dôležitom zdroji našej tradície, kultúry a národnej identity”. 

    Medzi návrhmi otázok sú i také, ktoré sa týkajú podpory rodiny, materstva a otcovstva, ústavou zaručenej starostlivosti o tehotné ženy, deti, ľudí so zdravotným postihnutím a seniorov či práva na starobný dôchodok pre ženy vo veku od 63 rokov a pre mužov vo veku od 65 rokov. 

    Predmetom referenda by sa mohla stať aj otázka ohľadom záruky suverenity Poľska v EÚ a nadradenosti poľskej ústavy nad medzinárodným a európskym právom, či ústavnej záruky členstva Poľska v NATO. 

    Jedna z otázok sa týka zabezpečenia osobitnej ochrany poľského poľnohospodárstva a poľskej potravinovej bezpečnosti v poľskej ústave či ochrany práce ako základu trhového hospodárstva.

    Návrhom na ústavné referendum sa bude zaoberať poľský Senát. Návrh by tam mal byť zaslaný najskôr 20. júla, dodala Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na Dudovo vyjadrenie. Prezident uviedol, že presné znenie otázok i ich počet bude ešte predmetom diskusie.      

    - Reklama -