Poľská premiérka pred voľbami varuje: Je to výber medi normálnosťou a fanatizmom

    0
    Ewa Kopaczová, bývalá poľská premiérka (Autor: SITA)

    Kopaczová hovorila v športovej aréne v severopoľskom meste Ostróda, kde prirovnala voľby k futbalovému zápasu medzi svojou vládnucou Občianskou platformou (PO) a jej euroskeptickým protivníkom, pravicovou PiS. Jej strana je podľa nej “tím súperiaci o prvú európsku ligu”, zatiaľ čo PiS “chce hrať v regionálnej lige na okraji Európy”. “Tento zápas musí vyhrať tím…, ktorý chce hrať v európskej lige,” zdôraznila premiérka vyzývajúc voličov, aby podporili PO. 

    Kopaczová zopakovala, že predvolebná kampaň PO sa sústredila na hospodársky rast a vyššie mzdy. Osobitne upozornila na to, že ekonomický rast je investičný magnet, a zdôraznila, že investície prinášajú zamestnanosť. “Počas uplynulých ôsmich rokov sme budovali ekonomickú silu,” vyhlásila premiérka a dodala, že Poľsko “si zaslúži vyrovnať sa Západu v infraštruktúre”. 

    PiS sa podľa nej usiluje o absolútny zákaz interrupcií, novú ústavu a súdy, ktoré by počúvali vládu. Kopaczová varovala pred podporou tejto strany a zdôraznila, že hlasy pre okrajové zoskupenia, ktoré sú “ledva na prahu parlamentu”, budú fakticky hlasmi pre PiS. “Dňa 25. októbra si budeme vyberať medzi dvoma predstavami Poľska: slobodnou, proeurópskou krajinou, v ktorej sú všetci rešpektovaní… alebo Poľskom opísaným v návrhu ústavy (autorom je Pis, poznámka PAP) – krajinou, v ktorej si ženy a muži nie sú rovní, v ktorej znásilnená 15-ročná bude musieť porodiť a v ktorej je nezávislosť súdnictva spochybňovaná,” uviedla premiérka.

    - Reklama -