Politológovia prehovorili: Majú štandardné strany ako Smer, SNS, Most – Híd ešte vôbec zmysel?

    0
    Podpisovanie koaličnej zmluvy. (Autor: SITA)

    “Dnes dochádza k vulgarizácii politiky. Vyzerá to tak, že stačí byť exot, lebo ľudia sa občas chytajú na ľahké, populistické riešenia. Ale takýto systém zlyháva. Podľa mňa má zmysel, aby strany tvorili program, v ktorom ale nestačí konštatovať, že sa musíme mať lepšie. Treba povedať ako,” povedal pre TASR Baránek.

    Strany by mali podľa neho ľuďom ponúkať svoje konkrétne riešenia aspoň v základných oblastiach, ako je napríklad zdravotníctvo, školstvo či poľnohospodárstvo. “Exot prinesie len ďalších exotov. Bez štandardných strán to nemá zmysel a z politiky sa stane len cirkus,” doplnil.

    Baránek zároveň nesúhlasí so stotožňovaním pojmov štandardný a starý politik. Tí, ktorí kritizujú štandardných politikov a posielajú ich do dôchodku, si podľa Baráneka mýlia slová štandardný a starý, dlhoročný politik. Štandardný podľa Baráneka však ešte nemusí znamenať starý a opotrebovaný politik.

    Význam a potrebu štandardných strán a ich programov vidí aj Horský. Svetom sa podľa jeho slov šíri vlna antipolitiky, ktorá so sebou prináša silnú nespokojnosť s globalizáciou, ktorej ľudia nerozumejú, a silný vplyv sociálnych sietí, ktoré nahrádzajú masové médiá.

    “Sociálne siete však ponúkajú neusporiadané informácie. A v tejto situácii je dôležité, aby občania a celá spoločnosť podporovali stabilné subjekty a tými sú politické strany, či už sú ľavicové alebo pravicové,” uviedol pre TASR.

    Dôležité je podľa neho aj to, aby tieto strany získavali členov a sympatizantov na základe programu. “Má to zmysel, lebo inak nastane devalvácia politických strán, anarchia a následne vláda silnej ruky,” uzavrel.

    - Reklama -