Politológa Baboša prekvapili výsledky v Humennom. Čoraz viac dostáva Smer ‘na frak’, dodala Malová

    0
    Pavol Baboš (Autor: TASR)

    Malová označila zmeny za také “nezmeny”. Podľa nej na Slovensku vždy v lokálnej politike víťazili nezávislí kandidáti. “Toto sa nezmenilo. Všade tam, kde ide o také neanonymné prostredie, ale aj všade tam, kde je veľká averzia voči politickým stranám na štátnej úrovni, mali úspech predovšetkým nezávislí kandidáti,” povedala pre TASR politologička.

    Ani podľa Baboša nie je nič nezvyčajné, že nezávislí kandidáti zaznamenali v komunálnych voľbách úspech. “Konkrétne dôvody úspechu sa môžu líšiť od mesta k mestu. Môže ísť napríklad o aktivity z minulosti, keďže väčšina z nich bola aktívna už na regionálnej úrovni, robili veci pre mesto, alebo boli v mestskom zastupiteľstve,” skonštatoval pre TASR Baboš.

    Politológ Daniel Kerekeš pre TASR označil za prekvapenie sobotných (10.11.) komunálnych volieb fakt, že nezávislí kandidáti dokázali v krajských mestách zvíťaziť. “Človek už nemusí mať politickú značku na to, aby voľby vyhral aj v krajskom meste,” skonštatoval.

    Za prekvapenie sobotných komunálnych volieb označil Baboš neúspech doterajšej primátorky Humenného Jany Vaľovej (Smer-SD). “Nečakalo sa asi, že prehrá, resp. že až tak výrazne prehrá,” uviedol Baboš. 

    Malová, čo sa týka účasti, poznamenala, že nejde o žiadne prekvapenie. “V každom meste to záviselo aj od miestnej politickej súťaže, koľko voličov prišlo. Na Slovensku platí aj to, že väčšinou v malých obciach, kde sa ľudia navzájom poznajú, je účasť vyššia ako v anonymnom prostredí veľkých miest,” povedala politologička. Baboš poznamenal, že volebná účasť, ktorá sa v posledných rokoch pohybuje okolo 40-50 percent, je štandardná. “Nie je to nič výnimočné. Je to dlhodobá volebná účasť na Slovensku,” uzavrel. 

    Čoraz viac dostáva 'na frak' Smer

    Pre koaličnú stranu Smer-SD je fakt, že po sobotných (10.11.) komunálnych voľbách nebude mať v žiadnom krajskom meste primátora pomerne neúspech, skonštatoval pre TASR politológ Pavol Baboš. 

    “Čoraz viac dostáva 'na frak' najmä v mestskom prostredí strana Smer-SD. Nie je to spôsobené iba náladami voličov. Do istej miery je to spôsobené aj tým, že Smer-SD ako keby nedokázal postaviť nových zaujímavých kandidátov,” povedala pre TASR politologička Darina Malová. Podľa nej tí, ktorí sa v minulosti k Smeru-SD hlásili, od neho odskočili alebo tam, kde ostali dlho slúžiaci kandidáti, tak boli za nimi aj nejaké škandály. “Takže tu boli jednoznačné straty,” doplnila.

    Zmena podľa Malovej nastala vo väčších slovenských mestách. Za dôležitý označila úspech mladších kandidátov. “Stávame sa svedkami generačnej obmeny,” povedala. Za ich úspech označila aj to, že za nimi stáli aj ich tímy.

    Výsledky komunálnych volieb v krajských mestách nepovažuje politológ Daniel Kerekeš až na Bratislavu za prekvapenie. “V Bratislave vyhral Matúš Vallo, kandidát dá sa povedať mikrostrán, ktoré nemajú zastúpenie v parlamente alebo ich preferencie sa pohybujú pod piatimi percentami,” skonštatoval pre TASR politológ.

    Poukázal aj na výsledky v Košiciach, kde dlhodobú baštu Smeru-SD porazil kandidát Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MPK, NOVA, OKS). Ako mierne prekvapenie označil aj víťazstvo Mareka Hattasa v Nitre, ktorý ako nezávislý poslanec porazil Jozefa Dvonča (Smer-SD a SNS), ktorý stál na čele mesta 12 rokov.

    - Reklama -