Politológ otvorene: Nárast terorizmu súvisí s arabskou jarou

    0
    Protest Tunisanov pri druhom výročí Arabskej revolúcie v krajine. (Autor: TASR)
    „Riziko terorizmu je vysoké. Nechcem tým strašiť ľudí, ale určitá miera rizika tu skutočne je a narástla za posledných pár rokov,” povedal úvodom Kraus.
     
    „Miera radikalilzace moslimov tej prvej alebo druhej generácie tu prebieha určitý čas, ale prečo eskaluje teraz? Zrejme to môžeme dať do spojitosti s arabskou jarou, s tým, ako prepukla občianska vojna v Sýrii a s ďalšími situáciami na Blízkom východe,” podotkol k dôvodom Kraus.
     
    „Každý štát má nastavený bezpečnostný systém iným spôsobom. Vo Veľkej Británii sa nachádza zhruba 20-tisíc osôb, ktoré majú silný potenciál na radikalizáciu. Je to ohromný počet ľudí, ktorý možno monitorovať, ale určite nie bezo zvyšku. Nejaký plošný monitoring urobiť v podstate nemožno. Neexistuje navyše ani poriadny systém zdieľania informácií medzi jednotlivými štátmi,” dodal Kraus.
     
    Hovoril tiež o spravodajských službách, keď ich úspechy zostávajú skryté na utajovanej úrovni.
     
    „Neúspechy vždy prasknú a potom to vždy vyzerá, že spravodajcovia nerobia svoju prácu v poriadku,” povedal.
     
    Zásah v Londýne pochválil, keď zdôraznil predovšetkým reakčný čas. Zmienil sa však o zmiernení pravidiel týkajúcich sa držania zbraní.
     
    „Ľudia sú rovnako schopní si zaistiť zbrane aj tak,” podotkol s tým, že sa však zvyšuje riziko zadržania.
     
    „Zobrazovanie teroristického útoku môže byť veľmi negatívne,” povedal potom o úlohe médií pri týchto tragických činoch.
     
    Podľa neho následne môže dochádzať k tomu, že terorista dosiahne to, čo chcel, že sa o ňom skrátka hovorí. Zároveň tiež môže dôjsť k znepokojeniu ďalšej časti obyvateľstva.

    - Reklama -