Politológ odhalil, čo všetko sa môže stať, ak NATO bude pokračovať v rusofóbnom videní sveta

    0
    Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)
    Podľa neho má Turecko problémy s niektorými svojimi spojencami z Aliancie. Spolupráca s Ruskom Ankare pomáha v ekonomickom raste a výrazne pomáha upokojeniu situácie v Sýrii. Moskva aj Ankara po zákernom zostrelení ruského bombardéra a pokuse o prevrat v Turecku vidí, že ich spájajú dôležitejšie záujmy než urazená prestíž, podotýka Krejčí.
     
    Podľa neho je smutnou ukážkou geopolitických stereotypov v uvažovaní časti západnej elity, že nie je schopná doceniť význam spoločného víťazstva nad islamskými teroristami v Sýrii. „Snahy Moskvy, Ankary a Teheránu vyriešiť situáciu nie sú len základom pre budúce usporiadanie vzťahov rozličných náboženských smerov a etník v tomto priestore. Mohli by tiež pomôcť skutočnému riešeniu problému migrantov prichádzajúcich balkánskou trasou. Týmto riešením nie je v konečnom dôsledku dohoda s Tureckom, ale zastavenie vojen a rekonštrukcia blízkovýchodného regiónu. Žiarlivé reagovanie na dohody Ruska, Turecka a Iránu zo strany Washingtonu a Bruselu je len pokračovaním sebadeštrukcie Západu,“ uvádza Krejčí.
     
    Zdá sa mu spojenectvo Ruska a Turecka nebezpečné? Povedie k ďalšiemu tlaku proti Západu? „Povedie k tlaku na zmenu prístupu Západu. Tá môže byť k lepšiemu aj k horšiemu,“ myslí si Krejčí.
     
    Vo vzťahoch s Tureckom nás vraj čaká zmena. „Turecko je dynamická regionálna mocnosť, ktorá bude ovplyvňovať svoje okolie. Teda aj Európu. Treba s tým počítať. Turecko môže byť partner, rovnocenný partner vo svete, ktorý je iný ako ten v prvých rokoch po studenej vojne. Partner, čo vôbec neznamená, že sa zabudne na Kurdov.“
     
    „Možno ale postupovať aj inak. Ak Severoatlantická aliancia zostane uväznená v rusofóbnom videní sveta, potrebuje svoje južné krídlo, teda Turecko. Keď sa Turecko rusofóbii nepodriadi, bude pre Alianciu rušivým faktorom. To povedie k snahám Turecko ovplyvniť, alebo dokonca zmeniť. Pri pohľade na výsledky nedávnych pokusov tohto typu hrozí, že zatiaľ malý problém bude odstránený tým, že na jeho mieste bude vytvorený problém veľký,“ varuje Krejčí záverom.
     
    Celý text nájdete TU.
     
    - Reklama -