Politológ: Nové sankcie USA voči Rusku negujú pozitíva dosiahnuté v Helsinkách

    0
    Donald Trump a Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Podľa agentúry RIA Novosti má Kosačev “podozrenie, že ide o banálny zámer vyjadriť podporu najbližšiemu americkému spojencovi v Európe – Británii”. 

    Kosačev označil tieto sankcie aj za nástroj na posilnenie protiruskej kampane v situácii, keď európski spojenci nepodporujú odstúpenie USA od jadrovej zmluvy s Iránom.

    Kosačev poznamenal, že ak sa informácia o amerických sankciách voči Rusku potvrdí a budú uvalené, bude to znamenať, že USA opäť konajú ako “policajný štát, ktorý získava dôkazy od podozrivého vyhrážkami a mučením – v duchu najhorších tradícií nezabudnuteľných súdov (amerického sudcu Charlesa) Lyncha”. 

    Osobitné znepokojenie podľa Kosačeva vyvoláva skutočnosť, že uvalenie sankcií proti Rusku nie je iniciatívou niekoľkých kongresmanov, ale ide o kroky administratívy USA a ministerstva zahraničných vecí USA, ktoré “nemajú splnomocnenie, aby s takýmito iniciatívami prichádzali bez vedomia prezidenta USA Donalda Trumpa”.

    Ruský politológ Vladimir Baťuk vyjadril pre RIA Novosti názor, že nové americké sankcie proti Rusku budú negovať pozitívne trendy, ktoré sa objavili po stretnutí prezidentov Ruska a USA v Helsinkách. Z politického hľadiska táto situácia podľa Baťuka určite povedie k ďalšiemu zhoršeniu americko-ruských vzťahov.

    Predseda ruskej Rady pre zahraničnú politiku a obranu Fiodor Lukianov v reakcii na zámer USA v rozhovore pre stanicu Echo Moskvy vyhlásil, že ide o “ultimátum” pre Rusko, aby dalo záruky, že v budúcnosti nepoužije chemické a biologické zbrane. 

    Lukianov dodal, že USA sú si pritom vopred vedomé, že toto “ultimátum” je pre Rusko nesplniteľné. Tento stav podľa neho povedie k ďalšej eskalácii napätia a predkladaniu ďalších, ešte tvrdších amerických požiadaviek voči Rusku.

    Politológ poukázal aj na zhodu súčasnej situácie s udalosťami spred 16 rokov, keď vláda vtedajšieho prezidenta USA Georgea W. Busha žiadala od irackej vlády súhlas s príchodom medzinárodných inšpektorov na vojenské objekty v Iraku.  

    Vláda Spojených štátov v stredu oznámila, že zavedie voči Rusku sankcie za to, že podľa nej použilo nervovoparalytickú látku pri pokuse o usmrtenie bývalého ruského špióna a jeho dcéry v Británii.

    Ohlásené opatrenia voči Rusku majú začať platiť po uplynutí 15-dňovej lehoty na upovedomenie Kongresu. Malo byť to byť konkrétne okolo 22. augusta, píše agentúra AP – samotné opatrenia však nekonkretizuje.

    - Reklama -