Politológ Mesežnikov o štvrtkových protestoch opozície: Ani som o tom nevedel

    0
    Grigorij Mesežnikov (Autor: TASR)

    Pred ministerstvom vnútra sa vo štvrtok zišli desiatky protestujúcich, ktorí prišli vyjadriť svoju nespokojnosť so súčasnou ministerkou Denisou Sakovou. Protestné zhromaždenie organizovali opozičné strany KDH a OĽaNO. 

    Matovič pre Parlamentné Listy povedal, že v ľuďoch podľa neho treba opäť naštartovať záujem o politiku a veci verejné. „Hrozí, že o chvíľu zabudneme na Jana a Martinu a uspokojíme sa, že tu bude nejaká panička na ministerstve vnútra a zabudneme na to, že to je vlastne iba Kaliňákova sukňa,“ upozornil. „Zmenu máme na dosah, len netreba zaspať na vavrínoch. Zlo je ostražité,“ varuje šéf OĽaNO. 

    Na záver protestu ľudia spoločne skandovali Odstúpiť! „Nie sme odkázaní na to, aby nám tu vládli gauneri. Slovensku môžu vládnuť slušní ľudia,” dodal predseda KDH Alojz Hlina. Zároveň naznačil, že nepôjde o jednorazový protest a zhromaždenia budú počas jesene zrejme pokračovať. Viac sme o tom písali TU.

    Mesežnikov: Ani som nevedel, že opozícia organizuje protesty

    Politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky pre Parlamentné Listy povedal, že o štvrtkovom proteste opozície ani nevedel. „Priznám sa, že som ani nevedel, že opozícia organizuje protesty. Počujem to prvýkrát. Pravdepodobne nebol zvolený dostatočný spôsob oslovenia väčšej časti verejnosti.“

    Z pohľadu opozície však majú podľa Mesežnikova protesty zmysel. „Je to základná súčasť činnosti opozície, ktorá chce svojich voličov oslovovať na podporu svojich požiadaviek. A či majú protesty širší zmysel? Otázka je, či príčiny, ktoré viedli k masívnym protestom v marci, ostávajú alebo nie. Objektívne si myslím, že ostávajú. Zdôvodnenie protestov je tak logické,“ myslí si politológ.

    „Nezaregistroval som však nijaké prípravne aktivity zo strany organizátorov, ktoré by naznačovali, že je tu záujem o masívne protesty. Treba ale počkať, akú silu budú mať protesty do budúcna, napriek tomu, že sa kauzy vyšetrujú,“ dodáva.

    Nižšia účasť na protestoch opozície môže byť spôsobená podľa Mesežnikova aj tým, že ich organizuje opozícia a nie iniciatíva Za slušné Slovensko. „Rozhodnutie občanov zúčastniť sa na protestoch, samozrejme, ovplyvňuje aj to, kto alebo aké politické strany protesty organizujú,“ uzavrel politológ z Inštitútu pre verejné otázky.

    - Reklama -