Politológ Marušiak: Zotrvanie Turecka v NATO? Len otázka času

    0
    Merkelová a Erdogan (Autor: APL)

    Slovenská opozícia je už niekoľko týždňov znepokojená z úprav rokovacieho poriadku v NR SR, ktoré presadzuje šéf SNS a zároveň predseda parlamentu Andrej Danko. Podľa politológa Juraja Marušiaka úpravy oblečenia či nosenia potravín do rokovacej miestnosti sú bežné aj v iných parlamentoch. Varovný prst dvíha pri skracovaní času vystúpenia poslancov, no samotného politológa prekvapuje najviac spôsob, akým bol nový návrh rokovacieho poriadku prijatý.

    Ako sa Marušiak vyjadril pre HNtelevíziu, prijímanie nového poriadku „by malo byť predmetom nejakých širších rokovaní“ a nie výsledkom situačných reakcií predstaviteľov vládnej väčšiny. Jedným dychom ale odsúdil konanie opozície a konkrétne liberálky Lucie Nicholsonovej, ktorej správanie označil za šou – divadlo bez rešpektovania akýchkoľvek pravidiel slušnosti.

    V pozornosti stúpenci Únie

    V rozhovore sa politológ venuje aj otázkam Turecka v spojitosti s Európskou úniou či Severoatlantickou alianciou. V súvislosti s EÚ a krajinou polmesiaca sa politológ vyjadril, že je rozhodnuté možno na niekoľko desaťročí, počas ktorých bude veľmi ťažké hovoriť o integrácii. Taktiež upozorňuje na fakt, že vzťahy medzi Tureckom a Ruskom prebiehajú na viacerých rovinách, ako napríklad bezpečnostnej, hodnotovej, ideologickej či ekonomickej.

    Rovnako upozorňuje, že po neúspešnom štátnom prevrate sú obeťami čistiek prezidenta Erdogana stúpenci užšej spolupráce so Západom. Že nie sú obviňovaní len zo spolupráce s Erdoganovým nepriateľom Gülenom žijúcim v USA, ale dokonca „že sú agentmi amerických tajných služieb CIA“. „Čo je veľmi zvláštne, pretože Turecko ešte stále je, uvidíme dokedy, členom Severoatlantickej aliancie,“ dodáva Marušiak. 

    - Reklama -