Politik proiimigračnej AfD predával svastiky

    0
    Protesty priaznivcov nacionalistickej AfD (Alternatíva pre Nemecko) proti politike Angely Merkelovej (Autor: SITA)

    Konečne odhalil pred verejnosťou svoju pravú tvár alebo išlo len o nedorozumenie? Nemecký politik a člen krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Rudolf Müller má čo vysvetľovať.

    Ako sa totiž ukázalo, starožitníctvo v juhonemeckom meste Saarbrücken, ktorého majiteľom je práve Müller, predávalo nacistické dobové artefakty, ako napr. medaily so svastikou, prípadne peniaze z koncentračných táborov.

    Novinári prezlečení za kupujúcich

    Ako prvý prišiel s týmto zistením nemecký magazín Stern, neskôr aj verejnoprávna televízna stanica ARD, pričom použili zaujímavú taktiku, keď novinár v prestrojení nakupoval v starožitníctve ako klasický zákazník.

    Taktiku so svojím „tajným“ zvolila rovnako aj ARD a takisto ako v prvom prípade, aj tentoraz dotyčnému kupujúcemu (novinárovi) bez problémov v obchode predali vybraný tovar.

    Samotný Müller vyhlásil pre spomínanú televíziu ARD, že nevedel o tom, že by predajom historických predmetov porušoval zákon. V Nemecku je zakázané používanie symbolov, ktoré porušujú ústavu, svastiky nevynímajúc.

    Jedinú výnimku tvoria v tomto smere predmety na umelecké, respektíve edukačné účely z nacistického obdobia.

    Ide im karta

    Krajne pravicová partaj AfD dosahuje aktuálne historické výsledky v nemeckých krajinských voľbách, pričom zastúpenie má strana už v 10 spolkových štátoch (celkovo zo 16).

    Müller je poslancom AfD v spolkovej krajine Sársko.

    Strana dosiahla pozoruhodné výsledky vo voľbách v Meklenbursku-Predpomoransku, ako aj v Berlíne, a je na vzostupe. Naopak, volebné výsledky vládnucej strany CDU sa skončili fiaskom.

    - Reklama -