Politický odkaz neposlušnému štátu, myslí si Sulík o začatí európskeho konania voči Maďarsku

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)
    Sulík pripomína, že článok 7 zmluvy o EÚ, ktorému dali europoslanci schválením správy Judith Sargentiniovej zelenú, sa skladá z preventívneho a sankčného mechanizmu. Preventívny mechanizmus podporil Európsky parlament, ale teraz ho musia ešte potvrdiť členské štáty štvor pätinovou väčšinou. Ak by sa tak stalo, výsledkom by mohlo byť rozhodnutie, že existuje riziko vážneho porušenia hodnôt EÚ. 
     
    „Tento mechanizmus nekončí stratou hlasovacích práv ani inými sankciami, predstavuje v podstate iba politický odkaz neposlušnému štátu,“ píše Sulík v komentári. 
     
    Europoslanec pripomína, že aktivovať článok 7 mohla aj jedna tretina členských štátov EÚ. „Členské štáty sa ale k ničomu nemajú, aj keď ich europarlament pobáda už od roku 2011,“ dodáva.
     
    Podľa Sulíka existuje viacero dôvodov, pre ktoré podľa neho nie je správa europoslankyne o Maďarsku úplná. „Na jednej strane považujem uznesenie za zle naformulované a s veľkými časťami nesúhlasím, a na druhej strane by Maďarsko malo vo viacerých oblastiach zjednať nápravu, preto som sa zdržal,“ uzatvára Richard Sulík. 
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -