Politický geograf po útoku USA na Sýriu: No konečne. Toto malo prísť už pred rokmi

    0
    Politológ Michael Romancov (Autor: Hans Štembera)

    „Či je to zásadný prelom, ešte neviem. Stalo sa však konečne to, o čom sme sa domnievali, že sa malo stať v roku 2013. Spojené štáty sa rozhodli zareagovať na útok chemickými zbraňami Bašára Asada v provincii Idlib proti povstalcom,“ uviedol Romancov na úvod.

    Či je to zásadný prelom, sa podľa neho ešte uvidí – podľa toho, ako bude reagovať Sýria a jej ochrancovia, primárne Moskva a Irán.

    „Je otázka, či môžeme veriť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Rusko svoju prítomnosť v Sýrii spojilo s tým, že posilní svoju vlastnú pozíciu v medzinárodnej aréne. Pretože Spojené štáty neboli v čase Obamovej administratívy ochotné sa v celom konflikte akokoľvek angažovať, Moskva stupňovala tlak na európske spoločenstvo a je otázka, čo robila alebo nerobila vo vzťahu k Asadovi. Možno sa teraz ukáže, že úspechy Moskvy a Teheránu boli dané tým, že nemali na druhej strane oponenta,“ podotkol.

    „Moskva teraz rozbehla veľmi intenzívnu kampaň o tom, že správy o chemických útokoch sú vymyslené, že je to len vzbura Bielych prílb. Zároveň chcela, aby došlo k dôkladnému vyšetrovaniu incidentu,“ dodal Romancov.

    „Trump sa rozhodol konať, minimálne teraz zo začiatku mu za to budú pripísané plusové body,“ dodal Romancov v súvislosti s americkým prezidentom. „Je tu zásadný rozdiel v tom, ako sa správal napríklad Bill Clinton. Americká administratíva sa ohradzuje proti inému typu aktéra, než bola al-Káida. Donald Trump dal najavo Kremľu, že bude konať. A uvidíme, ako zareaguje,“ uzavrel Romancov s tým, že si zatiaľ vôbec netrúfa túto situáciu hodnotiť.

    - Reklama -