Politický analytik známkoval ministrov. Kto skončil s vyznamenaním a kto naopak skoro prepadol?

    0
    Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

    Po marcových parlamentných voľbách zasadli na ministerské stoličky známe aj nové tváre. Dokopy však trinásť ľudí, ktorí spravujú Slovensko rozdelené do rezortov. Politický analytik Ján Baránek udelil každému šéfovi ministerstva známku za jeho prácu. Pri niektorých dokonca udelil známky dve.

    Dvaja smerácki ministri dostali dve známky

    Prvým, kto dostal dve známky, bol staronový minister vnútra Robert Kaliňák. Politický analytik upozorňuje, že pri jeho hodnotení je potrebné rozlišovať dve roviny. Prvou je profesná rovina, ktorá sa podľa Baránkových slov zdá byť stále v poriadku. „Druhá je tá marketingová, kauza Bašternák, ktorú komunikačne nezvládli,“ upresnil analytik pre PL. V konečnom hodnotení, preto Baránek pridelil Kaliňákovi dvojku za chod ministerstva a štyri mínus za medializované kauzy a nezvládnutie ich komunikácie.

    Druhým a zároveň posledným ministrom, ktorý dostal od analytika dve známky, bol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Hneď v úvode hodnotenia Baránek poznamenal, že „dosť zle komunikoval kauzu slečny Hlávkovej“. Jedným dychom však dodal, že to treba odlíšiť od výkonu jeho funkcie, rovnako ako pri ministrovi vnútra. „Svoju funkciu vykonáva dobre,“ poznamenal Baránek a spomenul aj Lajčákov úspech, keď sa dostal do „užšieho finále“ vo voľbe generálneho tajomníka OSN. „Jeden mínus by som mu dal za profesnú rovinu,“ poznamenal analytik a pokračoval, „a tri mínus za komunikáciu pri slečne Hlávkovej.“

    Podvýživené školstvo, veda, zdravotníctvo

    Minister financií Peter Kažimír si za svoju prácu vyslúžil od analytika známku dva mínus. Baránek upozorňuje na podvýživené školstvo, vedu a tiež nezabúda na zdravotníctvo, do ktorého „potečie“ o 90 miliónov eur menej.

    Ako ďalší sa na klasifikáciu dostal rezort práce na čele so šéfom Jánom Richterom. Politický analytik vyzdvihol, že nezamestnanosť ide dole. Už počas augusta klesla pod hranicu 10 percent. Jedným dychom však spomenul viacero káuz, ako napríklad galantskú polepšovňu hrôzy Čistý deň. Pred ňou v médiách rezonoval prípad Zoja a ešte pred ním prípad Marko. Podľa Baránkových slov sú to však veci, ktoré sa nedajú ministrovi priamo vyčítať. „Čo mu môžem vyčítať, je slabá podpora toho, čo ja nazývam rodinným podnikaním,“ vyjadril sa Baránek a dodal, že by minister mohol viac tlačiť na regionálnu sebestačnosť, aj čo sa zamestnávania týka. „Jemu by som určite dal tri mínus aj za to chaotické vystupovanie.“

    „Ako byť spravodlivý v zdravotníctve, si neviem dosť dobre predstaviť,“ začal svoje vyjadrenie politický analytik k ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi a jeho rezortu a dodal, „je to katastrofa od vlády k vláde.“ Baránkovi sa nepáči, že minister pristúpil na znížený rozpočet. „Dám mu štvorku, lebo v zdravotníctve sa nič nehýbe,“ uzavrel.

    Prvou ministerkou v známkovaní bola Gabriela Matečná, ktorá vedie rezort pôdohospodárstva. Podľa Baránkovho názoru v jej rezorte nepostrehol nič dobré, ale ani nič zlé. „Trošku mi chýba riešenie potravinovej sebestačnosti,“ priznal pre PL analytik a doplnil, že to nie je úplne v jej kompetencii, lebo do veci vstupujú aj dohody Európskej únie. Na vysvedčenie jej preto Baránek pridelil dvojku, čo v pedagogickej oblasti znamená chválitebný.

    „Ťažko je mu niečo vytknúť, ale ani pochváliť ho nie je za čo,“ vyjadril sa analytik na adresu šéfa obrany Petra Gajdoša a jeho prácu ohodnotil známkou dva mínus.

    Minister školstva Peter Plavčan podľa Baránkových slov prevzal rezort, ktorý je dlhodobo v katastrofálnom stave. Úkosom slova napríklad spomenul výsledky OECD, v ktorých pohoreli naši žiaci. „To však neznamená, že je to Plavčanova chyba,“ podotkol analytik a doplnil, že školstvo potrebuje úplnú zmenu. Pozitívne hodnotil zmeny kompetencií vo VÚC ako zriaďovateľa stredných škôl. „Dávam mu tri mínus, lebo nepredviedol zatiaľ nič,“ vyjadril sa a doplnil, „jedna vec je, čo majú oni nachystané na ministerstve. My známkujeme to, čo komunikujú.“

    Jeden z najdôležitejších rezortov podľa Baránka vedie minister Peter Žiga. „Objektívne, nepostrehol som, že by to nejak zneužíval,“ povedal analytik pre Parlamentné listy a dodal, „nepostrehol som z jeho strany ani žiadnu zásadnú aktivitu, musím mu dať trojku, lebo nič dobré, nič zlé, je trojka.“

    Premianti z ministerstiev

    Rezort kultúry je podľa Baránka málo konfliktný a v spojitosti s jeho šéfom Marekom Maďaričom nevidí žiaden konflikt. „Nevidel som u Maďariča, že by vybočil zo svojho názorového prúdu, ktorý si stanovil už predtým. Nie je skorumpovaný, nie je poplatný, neviem o ničom,“ priznal Baránek a pokračoval, „dám mu jeden mínus.“

    Druhou a zároveň poslednou ženou v hodnotení bola ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa analytikových slov sa ministerka aj napriek obvineniam z prezliekania kabátov snaží pracovať. Síce to trvalo dlhšie, ale nakoniec sa striktne vyjadrila aj ku kauze Bašternák a zotrvaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo funkcii, čo anylytik vyzdvihol. „Dal by som jej známku ako Maďaričovi,“ povedal Baránek a pridelil jej jeden mínus.

    Neklasifikovaní…

    Vyhodnotiť prácu ministrov nebolo však za každých okolností alebo pri každom rezorte také ľahké. S rezortom životného prostredia, a teda ministrom Lászlóm Sólymosom mal Baránek problém. „Neviem sa k nemu vyjadriť,“ skonštatoval pre Parlamentné listy analytik.

    Ďalším problémovým rezortom bola doprava na čele s ministrom Árpádom Érsekom. Ten totiž zasadol na ministerskú stoličku až v posledný augustový deň roka 2016. Od parlamentných volieb v marci však doprave šéfoval sieťar Roman Brecely, preto sa ho Baránek rozhodol neklasifikovať.

    Dôvodom neklasifikácie je Érsékovo krátke zotrvanie vo funkcii, lebo sa mu len pred niekoľkými dňami skončila stodňová „skúšobná lehota“. Podľa jeho slov, keby minister vytiahol otázku diaľnice na juhu Slovenska, s dobrou známkou by nemeškal, lebo „je to životná nutnosť pre Slovensko“.

    - Reklama -