Politické upratovanie v Jemene. Prezident odstavil viceprezidenta i premiéra

    0
    Ilustračné foto: Občianska vojna v Jemene (Autor: SITA)

    Novým premiérom sa stal Ahmad Ubajd bin Daghr a viceprezidentom vplyvný generálmajor Alí Muhsín al-Ahmar, vyplýva z oznámenia, ktoré večer priniesli štátne médiá. Baháha podľa oznámenia vymenoval Hádí za svojho poradcu. 

    Jemen, najchudobnejšiu krajina arabského sveta, sužuje od roku 2014 občianska vojna medzi Hádího stúpencami a šiitskými povstalcami známymi ako húsíovia, ktorí obsadili veľké územia vrátane metropoly Saná. V marci 2015 začala v krajine podnikať nálety proti povstalcom Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia, ktorá neskôr spustila aj pozemné operácie na podporu Hádího. 

    Jemenský vládny predstaviteľ pre agentúru Reuters povedal, že najnovšie zmeny vo vláde by mohli narušiť mierové rozhovory pod záštitou OSN, ktoré sa majú začať v Kuvajte 18. apríla. “Baháh bol zástancom politického riešenia a vymenovanie Alího Muhsína je víťazstvom stúpencov tvrdej línie,” uviedol predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. 

    Saudská Arábia signalizovala podporu politického riešenia v Jemene a za uplynulý mesiac uskutočnila s húsíjmi dve výmeny zajatcov. Obe strany konfliktu potvrdili, že prímerie sa začne o polnoci na 10. apríla a bude predchádzať mierovým rozhovorom o týždeň neskôr. 

    - Reklama -