Politická nestabilita v Moldavsku pretrváva. Nepomohol ani vznik novej vlády, práve naopak. Parlament pod náporom demonštrantov

    0
    Do moldavksého parlamentu vtrhli po oznámení novej vlády stovky demonštrantov (Autor: SITA)

    Moldavskí poslanci totiž odhlasovali v stredu vznik novej vlády na čele s nominantom proeurópskej koalície Pavlom Filipom. Súhlasili tak s kompromisným výberom kandidáta v nádeji, že sa tým ukončí niekoľkomesačná patová situácia, a že sa zabráni konaniu predčasných volieb. 

    AP spresnila, že ešte pred hlasovaním zákonodarcov sa pred parlamentom zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí mávali moldavskými vlajkami a žiadali o “predčasné voľby”. Ich počet sa onedlho zvýšil na tisíce. Po oznámení o novej vláde krajiny viacerí demonštranti skandovali heslá ako “Zrušte hlasovanie!” či “Zlodeji” a pokúšali sa dostať do budovy parlamentu. To sa im následne podarilo dokonca dvakrát. Polícia situáciu upokojila až po príchode posíl. 

    Moldavsko sa zmieta v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Počas vlaňajšieho roka sa v Moldavsku vystriedalo niekoľko premiérov. 

    Niektorí spomedzi demonštrantov sa domnievajú, že nová vláda je len kompromisným riešením a nebude sa zaoberať korupciou či vykonávaním potrebných reforiem. Iným sa zase nepáči jej poreurópske smerovanie a domnievajú sa, že Moldavsko by si malo zachovať skôr ruský vplyv, dodala AP. 

    - Reklama -