Politická mela roka 2016: Trápnučký fašista, demagogický klamár, zradcovia. Naši politici naozaj „pobavili“

    0
    Igor Matovič a Andrej Danko (Autor: TASR)

    Neposlušní europoslanci v Smere

    Najsilnejšia vládna strana Smer-SD ukázala vnútornú jednotu pri podpore ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Jeho hlavu žiadala opozícia pre kauzu Bašternák. Menšie nezhody sa však sociálnym demokratom nevyhli. Svoje výhrady v médiách neraz prezentovala Monika Flašíková-Beňová, ktorej chýba vnútorná sebareflexia v strane. Europoslankyňa napokon predčasne opustila decembrový snem strany s tvrdením: „Diskutovať o Kaliňákovi po ohlásení výsledkov voľby podpredsedov by azda už nebolo ani zábavné.“ Premiér Fico jej na posnemovej tlačovke odkázal: „Jeden delegát žije v bubline v Bruseli a nepozná slovenské reálie.“ Beňová mu úder vrátila prostredníctvom sociálnej siete: „Neviem, ale je už vážne trápne, keď predseda strany nevie reagovať na opodstatnené postoje a kritiku ničím vecným alebo zmysluplným, len frázami o odtrhnutosti od reality…“ 

    Mimochodom, Flašíková-Beňová sa dostala aj do ideového sporu so straníckym kolegom Jánom Podmanickým.

    Čítajte VIAC.

    V Smere si v septembri dočasne pozastavil členstvo Boris Zala. „Predseda sa vyjadril na otázky novinárov, čo si myslí na názory Borisa Zalu a europoslancov, že nemáme žiaden vplyv na členskú základňu, štruktúry, vedenie strany ani jeho osobne. Keď si to premietnem na svoju osobnú situáciu, som veľmi nerád, keď nemám žiadny vplyv. Vždy som na predsedníctve strany, programových konferenciách aj snemoch veľmi aktívne vystupoval. Nenašiel som odozvu, akoby som očakával, takže moja dostatočne veľká aktivita asi nemala vplyv. Usúdil som, že moje členstvo je zbytočné, takže som len požiadal o pozastavenie môjho členstva,“ vysvetlil eurposlanec.

    Čítajte VIAC.

    Tento rok z prostredia Smeru zaujala aj kritika od bývalej krajskej tajomníčky strany Renáty Kolenčíkovej či definitívny pád niekdajšieho korunného princa strany Pavla Pašku.

    Sulík vs Danko, Havran, ale aj Poliačik

    Aj predseda najsilnejšej opozičnej strany Richard Sulík viedol v tomto roku osobné politické súboje. Najostrejší azda proti predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS. Sulík nazval Danka zbabelcom, lebo netrvá na odchode ministra vnútra Kaliňáka. Keď spomínal údajne predraženú večeru organizovanú Dankom v rámci summitu lídrov národných parlamentov, šéf SNS mu povedal, že je „demagogický klamár“. Obaja aktéri si na konci štipľavej debaty ani nepodali ruky. 

    Čítajte VIAC.

    Sulíka naštval aj teológ a publicista Michal Havran. Ten prirovnal šéfa liberálov k trápnučkemu fašistovi: „Mali sme v Európe takých liberálov ako Jorg Haider alebo Pim Fortuyn. Tiež začínali ako psychotickí libertariáni a skončili rovnako ako Richard Sulík, ako trapnučkí fašisti.“ Sulík ho za tento výrok zažaloval. „Havranovi som napísal slušný list. Vyzval som ho, aby sa mi ospravedlnil. Žiaľ, neunúval sa ani len odpovedať. V poriadku, čosi to vypovedá o jeho chápaní slušnosti. Dnešným dňom (19. decembra – pozn. red.) podávam na neho občiansko-právnu žalobu a žiadam ospravedlnenie, ako aj 10-tisíc eur – peniaze, samozrejme, pôjdu na charitu. Ak sa Havran ospravedlní a predmetný status na FB stiahne, stiahnem ja žalobu. Nadávanie mi do fašistov skrátka nebudem tolerovať.“

    Čítajte VIAC.

    Hodnotovo sa Sulík už viackrát nezhodol so svojím straníckym kolegom Martinom Poliačikom. Toho aj vymenil z pozície tímlídra pre školstvo za Branislava Gröhlinga.

    Všetci proti Matovičovi? 

    Pri lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi by sme si mali skôr položiť otázku, s kým nemal tento rok konflikt. Pred voľbami bol v spore s premiérom Ficom. Rozbuškou bolo Matovičovo účtovníctvo. Predseda vlády obvinil šéfa Obyčajných ľudí, že v roku 2008 fiktívne previedol svoj podnik založený na živnosť (Igor Matovič-regionPRESS) na vtedajšieho zamestnanca Pavla Vandáka, čím prepral vyše 120 miliónov korún, a mal tiež zničiť účtovníctvo, aby zabránil daňovej kontrole.

    Čítajte VIAC.

    Matovič si zjavne „nesadol“ ani s lídrom parlamentu Dankom. Pri rozprave o kontroverznom rokovacom poriadku ho prirovnal ku skunkovi. „Asi to už na budúce bude zakázané, ale teraz to poviem, pripadá mi ako skunk, ktorý príde, zasmradí a zdrhne.“ V rámci nového „rokováku“, s ktorým prišiel práve Danko, Matovič použil aj tieto slová: „Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedali, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom… Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku.“ Vyslúžil si za ne disciplinárny postih.

    Bugár a Procházka pod paľbou

    Rozhodnutie vstúpiť do rokovaní a napokon zostaviť vládu s Robertom Ficom veľmi zle znášali nielen politickí konkurenti, ale aj časť voličov Siete a Mosta-Híd. Aj preto sa obaja lídri Radoslav Procházka (dnes už exčlen strany) a Béla Bugár rozhodli napísať list svojim voličom.

    Podľa Bugára sa dokonca jeho dcére vyhrážali zabitím: „Čo to je tá atmosféra, čo sa tu vytvára? Čo to je, že my sme zradcovia? Vyhrážajú sa mojej dcérke, že zabijeme vaše decko…“

    Na internete sa objavili výzvy, či už Nie v mojom mene alebo 10 slušných ľudí, pod ktoré sa podpísali tisíce ľudí a ich cieľom bolo zvrátiť koalíciu so Smerom. Neúspešne. 

    A, samozrejme, nechýbali vtipy na adresu oboch predsedov. Reči o zrade či podvode na voličoch dodnes sprevádzajú politické strany Most-Híd a Sieť. Paradoxne, druhá spomenutá už ani nie je súčasťou koaličnej zmluvy, keďže jej poslanecký klub sa ešte do konca kalendárneho roka stihol kompletne rozpadnúť.

    Krajniak verzus Hlina

    Do roztržky sa dostali aj poslanec Sme rodina Milan Krajniak s predsedom KDH Alojzom Hlinom. Posledný križiak napísal kontroverzný text. Vyjadril sa, že liberálna demokracia je pokrytecký systém, ktorý podľa neho spôsobuje čoraz väčší politický, ekonomický aj morálny úpadok Západu. Takisto spomenul: „Napriek tomu, že nám nadávate do fašistov alebo fundamentalistov, my ako demokrati rešpektujeme slobodu každého člena nášho národného spoločenstva. Bez ohľadu na to, či je liberál, alebo marxista. Pre mňa osobne je slovenský liberál alebo marxista dôležitejší ako Donald Trump alebo Vladimir Putin. V našej predstave sme všetci na Slovensku rodina. A hoci sa rodina niekedy poháda, napriek tomu stále platí: Musíme si pomáhať.“

    Čítajte VIAC.

    Do Krajniaka sa pustil líder kresťanských demokratov Alojz Hlina, poslanca Sme rodina nazval nebezpečným. „Z tohto textu ide hrôza. Kto je členom toho jeho národného spoločenstva? Komu je dopriata sloboda od nich – od národných demokratov? Kto to sú národní demokrati? M. Krajniak priznáva, že je konvertita. M. Kotleba je pravdepodobne tiež konvertita, keďže nemôže prijímať sväté prijímanie. Obaja potrebujú náboženstvá tohto geografického pásma. Sú dosť chytrí na to, aby na Slovensku nekonvertovali na hinduizmus. Samozrejme, v Indii by s tým nemali problém. Potrebujú náboženstvo tohto geografického pásma pre svoje plány.“

    Čítajte VIAC.

    Obaja kohúti sa neskôr stretli v expresívne ladenej diskusii v Košiciach.


    Zdroj: YouTube/Košické Hanusove dni 


    - Reklama -