Politická kríza na Slovensku zvyšuje neistotu, ale neovplyvní ekonomiku, tvrdí agentúra Fitch

    0
    Ilustračná snímka. Foto: TASR

    Fitch uviedla, že zatiaľ nie je jasné, či rezignácia premiéra Roberta Fica zmierni politickú krízu. Nepredpokladá však, že prípadné predčasné voľby by viedli k výraznej zmene aktuálneho nastavenie hospodárskej politiky.

    Štruktúra hospodárskej politiky je podľa Fitch robustná a dôveryhodná a kľúčová úloha zahraničných investícií (predovšetkým z fondov Európskej únie a v automobilovom priemysle) pri podpore rastu je pre každú vládu dostatočnou motiváciou, aby sa snažila o zachovanie makroekonomickej stability. Agentúra prognózuje, že slovenský hrubý domáci produkt (HDP) sa v tomto roku reálne zvýši o 3,6 % a v budúcom roku o 3,9 %.

    Základnými ukotveniami slovenskej fiškálnej politiky sú podľa Fitch Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti a Pakt stability a rastu Európskej únie (EÚ). Slovensku sa podľa hodnotenia Európskej komisie (EK) v roku 2017 podarila požadovaná fiškálna korekcia. Vysoký rast totiž podporil príjmy a pomohol k zníženiu deficitu. Fitch očakáva, že rozpočtový schodok tento rok klesne na 1 % HDP z 1,3 % HDP vlani a že verejný dlh padne pod 50 % HDP.

    Fitch 2. februára potvrdila rating dlhodobých záväzkov Slovenska na úrovni A+. Jeho vyhliadky sú stabilné. Agentúra má naplánované najbližšie prehodnocovanie ratingu Slovenska na 27. júla.

    Podľa agentúry aktuálny rating odráža solídny makroekonomický výkon podporovaný trvalým prílevom zahraničného kapitálu a členstvom v EÚ a eurozóne. Naopak, ďalšiemu zlepšeniu úverovej známky bráni vysoký čistý zahraničný dlh. Zraniteľnosť v prípade šokov tiež môže zvýšiť prudko rastúca zadlženosť domácností. Slovensko má podľa Fitch v rámci krajín strednej a východnej Európy najvyšší pomer retailových úverov k HDP.

    - Reklama -