Politici reagujú na okupáciu 1968: Netreba si ju zamieňať s rusofóbiou. Falšovanie dejín sa nedá ospravedlniť. Mladí ľudia sú obeťami dezinformácii o histórii

    0
    Deň po vstupe sovietskych tankov do Bratislavy. August 1968 (Autor: TASR)

    Najsilnejšia parlamentná strana Smer-SD považuje 21. august za významný deň, ktorý ukázal, že aj vo víre historických udalostí má každý človek slobodu rozhodnúť sa konať v súlade so svojím svedomím. Strana to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

    Podľa strany Roberta Fica v období normalizácie perzekvovali státisíce Slovákov a v každej rodine sa nájde niekto, komu zásadný postoj v tomto prelomovom období na dve desaťročia trpko zasiahol do profesijného aj osobného života. Nikdy nezabudneme na nevinné obete okupácie. Ich pamiatka je pre nás mementom, že štátna suverenita a možnosť rozhodovať o vlastnej krajine nie je samozrejmosťou, ale vysoko cenenou hodnotou,” dodal Smer-SD.

    „Dňa 21. augusta 1968 si pripomíname už pol storočia od okupácie Československa vojskami piatich krajín Varšavskej zmluvy. Je to čas, keď si intenzívnejšie spomíname na obete tejto okupácie, ktorých nemožno nazvať inak ako hrdinami,“ píše podpredseda najsilnejšej strany Smer Robert Kaliňák.

    Ako uvádza, v roku 2005 pripravil návrh zákona, podľa ktorého si mohli rodiny obetí vpádu vojsk žiadať finančné odškodnenie. Hoci vtedy bol ešte opozičným politikom, poslanci NR SR jeho návrh prijali. „Som rád, že som mohol aspoň malým dielom pomôcť zmierniť následky rodinných tragédií spôsobených okupáciou. Na týchto hrdinov nesmieme nikdy zabudnúť, česť ich pamiatke,“ dodáva na záver.

    Beňová: Sloboda nie je samozrejmosťou

    Pripomínanie zodpovednosti za túto tragickú súčasť našich dejín si netreba zamieňať s ´rusofóbiou´ a nenávisťou ku všetkému ruskému, ako sa nás o tom niektorí snažia presviedčať,“ píše Monika Beňová na svojom blogu, pričom dodáva, že tanky a vojakov, ktorí prechádzali cez naše hranice, si musíme pamätať. Podľa europoslankyne bola okupácia ponížením pre zvrchovaný štát, jeho politickú prezentáciu, pričom priniesla aj obete na životoch.

    „Nech je to pre nás mementom, že pocit slobody, bezpečia a stability, na ktorý sme si v uplynulých rokoch absolútne zvykli a ľahkovážne ho považujeme za automatickú súčasť našej doby, vôbec nemusí byť samozrejmosťou. Aj pre vnímanie jeho nemennosti a domnelej neohrozenosti sme, bohužiaľ, dovolili, aby v našej spoločnosti výrazným spôsobom rezonovali myšlienky a názory, ktoré so slobodou a demokraciou nemajú absolútne nič spoločné,“ konštatuje Beňová.

    Ďalej dodáva, že je nevyhnutné, aby sme sa držali faktov týkajúcich sa bezdôvodného napadnutia Československa, najmä, ak sa alternatívne informačné zdroje snažia presadiť vlastnú pravdu o okupácii. Podľa europoslankyne tento vpád Sovietskej armády odsúdili Michail Gorbačov a Boris Jeľcin, ktorí boli najvyšší predstavitelia Sovietskeho zväzu. Rovnako čiastočne aj prezident Ruska Vladimir Putin, podľa ktorého Rusko nesie za daný čin morálnu zodpovednosť. Beňová poukazuje na to, ako sa kajalo Nemecko po hrôzach z druhej svetovej vojny, pričom krajiny, ktoré kvôli nim trpeli, s nimi vedia fungovať v partnerstve.

    „Na zverstvá druhej svetovej vojny nezabúdame a Rusko v tejto súvislosti považujeme za osloboditeľa. Rovnako tak nesmieme zľahčovať ani obete spôsobené augustovou okupáciou a následné desaťročia trvajúce nedobrovoľné a kontrolované vazalstvo. Platí preto, že invázia vojsk Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom do Československa, ktorej 50. výročie si v týchto dňoch pripomíname, bola porušením medzinárodného práva, no predovšetkým hanebným konaním krajín, ktoré sme mali považovať za našich vtedajších najbližších spojencov,“ dodáva na záver.

    Bugár: Ruská federácia dodnes ospravedlňuje náš prepad

    Predseda Mosta-Híd Béla Bugár uvádza, že 21. august 1968 pochoval boj o slobodnejšiu spoločnosť. Rovnako podľa poslanca spečatil osud krajiny na niekoľko dlhých rokov.

    „Nielen v období medzi nočným prepadom a odchodom posledného nevítaného sovietskeho vojaka má normalizácia ďalekosiahle následky. Ruská federácia dodnes ospravedlňuje náš prepad, ktorý nepovažuje za okupáciu,“ píše Bugár na Facebooku. Dodáva, že ruské médiá hovoria o bratskej pomoci, čo sa nedá nevšimnúť si. „Falšovanie dejín a prekrúcanie historických faktov sa nedá ospravedlniť a má vplyv na naše vzťahy s touto krajinou,“ uvádza na záver.

    „Vpád okupačných tankov pred 50 rokmi bola agresia. Neospravedlniteľná agresia, ktorej cieľom bolo udržať tvrdú komunistickú líniu vo vtedajšom Československu,“ píše bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa nej si ju sovietske vojská dokázali udržať za cenu stoviek obetí a tisícok odsúdených ľudí, ktorí sa okupácii a režimu postavili.

    „Dnes nestojíme na prahu žiadnej dejinnej udalosti, ktorá by nás nútila postoj k augustu ´68 prehodnocovať a o to je snaha o relativizáciu a zmenu pohľadu na ´bratskú pomoc´ nepochopiteľnejšia,“ uvádza bývalá ministerka a dodáva, že jediný spôsob, ako sa vyrovnať s okupáciou, je byť na strane slobody a demokracie.

    SaS: Udalosti z roka 1968 sú varovaním

    Inváziu vojsk rovnako odsúdila aj naša najsilnejšia opozičná strana a jej poslancovia. Podľa nich Sovietsky zväz 21. augusta 1968 ukázal celému svetu, že u svojich vazalov nestrpí ani náznaky slobody a demokracie, pretože sloboda a demokracia sú nezlučiteľné s totalitným štátom.

    „Udalosti spred päťdesiatich rokov sú nezabudnuteľné a zostanú navždy varovaním nielen pred otvorenými nepriateľmi slobody a demokracie, ale aj pred tými, ktorí nechápu, že slobodná a prosperujúca spoločnosť nie je možná bez slobody prejavu, práva na zakladanie politických strán, slobodných volieb a súkromného vlastníctva výrobných prostriedkov. Socializmus zlyhal, vrátane toho s ľudskou tvárou. Zostáva nám budovať spravodlivú a ekonomicky úspešnú spoločnosť na osvedčených základoch kapitalizmu, liberálnej demokracie a ako platný člen Európskej únie a NATO,“ píše sa v spoločnom stanovisku. Celú tlačovú správu nájdete TU.

    Podľa bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka žijeme vo zvláštnom období, keď sú mladí ľudia obeťami dezinformácií o histórii. Ako dodáva, veľakrát sa stáva, že sú z rôznych informácií zmätení a preto sa s nimi treba rozprávať. Následne však existuje skupina, ktorá vedome šíri dané dezinformácie a cielene klame, pričom podľa Galka je práve táto skupina najnebezpečnejšia.

    „Musíme k nim byť nemilosrdní. Odhaľovať ich motívy, ničiť ich argumentmi, ostrakizovať ich a postupne ich vytlačiť na okraj spoločnosti. To, čo sa tu udialo pred 50 rokmi, bolo hanebné, bolo to svinstvo. To treba mať na pamäti stále, napriek tomu, že chceme a mali by sme hľadieť už hlavne dopredu. Môžeme odpúšťať, ale nesmieme zabúdať,“ píše na svojom facebookovom profile.

    OĽaNO: Totalitu na ďalších 20 rokov

    V oficiálnom stanovisku OĽaNO sa píše, že príchod vojsk Varšavskej zmluvy upevnil v Československu totalitu na ďalších 20 rokov. Okupácia štátu cudzími vojskami je vždy obrovským zásahom do suverenity štátu a pokorením národnej hrdosti a svojbytnosti. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

    Vpád sovietskych vojsk zničil nádeje ľudí a základné právo obyvateľov rozhodovať o osude svojej vlastnej krajiny. Po okupácii nasledovala normalizácia, keď sa na dôležité funkcie v štáte dostali často neschopní, no novému režimu poplatní ľudia. Doplatila na to celá krajina,” hovorí Remišová, podľa ktorej okupácia Československa sovietskymi vojskami proti vôli obyvateľstva predĺžila zločinný komunistický režim v našej krajine o ďalších 20 rokov.

    Zdôraznila, že počas tohto obdobia mnoho ľudí pozatvárali, iní zomreli na následky väzenia, prípadne ťažkých prác. Tento režim potláčal náboženskú slobodu, zatváral kňazov, rehoľné sestry, obmedzoval základné ľudské slobody a práva. Zatiaľ čo pred nástupom komunizmu sme boli jednou z najvyspelejších krajín, okupácia ešte viac prehĺbila ekonomické zaostávanie krajiny,” tvrdí.

    Práve pre tieto udalosti sa podľa Remišovej ani dnes Slovensku nepodarilo dobehnúť životnú úroveň bohatých krajín. Po okupácii u nás zostali desaťtisíce ruských vojakov, ktorých jedinou úlohou bolo zakročiť, ak by sa ľudia v Československu opätovne rozhodli krajinu zobrať do vlastných rúk a meniť k lepšiemu,” konštatovala Remišová s tým, že aj v súčasnosti je mimoriadne dôležité, aby si občania tieto výročia pripomínali a poučili sa z nich.

    Pre poslanca Jána Budaja (OĽaNO) toto výročie znamená úctu a rešpekt k odvážnemu odporu československého občianstva proti sovietskym okupantom. Niet takého prehľadu 20. storočia, v ktorom by neboli zábery tankov s bielym pásom a neozbrojených ľudí, ktorí sa proti nim stavajú doslova s holými rukami,” povedal. Budaj je presvedčený, že 21. august mal byť dávno rešpektovaný ako deň úcty voči obetiam okupácie a nasledujúcich sovietskych represálií, ktoré postihli státisíce slovenských občanov.

    Sme to my, kto napokon vyhral, veď veľmoc, ktorá nás okupovala, už dávno zanikla, cudzie vojská sme vyhnali preč. Slovensko je dnes nezávislým štátom, chránené pred podobnou agresiou spoločenstvom demokratických štátov,” dodal Budaj.

    Beblavý: Pred 50 rokmi nadlho skončila sloboda

    Pred 50 rokmi prišli do Československa ruské tanky a nadlho skončila sloboda. A už by sa to nikdy nemalo opakovať. Na sociálnej sieti to vyhlásil poslanec NR SR a líder mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý.

    Moja mama mala vtedy 20 rokov a bola študentka. Pred streľbou na Šafárikovom námestí sa zachránila tým, že sa hodila na zem. Nechcem, aby moje deti, ktoré o pár rokov budú študovať, zažívali takéto situácie. Preto je dôležité si to pripomínať,” dodal Beblavý.

    „O slušnosti sa dnes na Slovensku veľa hovorí. Slušnosť bola pošliapaná aj pred 50 rokmi, keď do Československa vtrhli vojská Varšavskej zmluvy a obrali nás o všetku suverenitu,“ hovorí vo svojom videu prezidentský kandidát František Mikloško. Dodáva, že vpád vojsk aj iné veci, ktoré sa okupáciou udiali, spôsobili, že ľudia prestali veriť politickému systému.

    Spomína na udalosti spred 50 rokov, keď v deň invázie sedel v parku na Šafárikovom námestí a vojaci zabili troch ľudí. „Nikdy nesmieme zabudnúť na obete okupácie, rovnako ani na 21. august 1968,“ hovorí Mikloško. Vrátil sa aj k udalostiam, ktoré sa stali na Slovensku za posledného polroka – vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a únos vietnamského podnikateľa. Podľa neho ide o udalosti, ktoré Slovákom ukazujú, že o slušnosť krajiny treba naďalej zápasiť.

    KDH: Sloboda nie je zadarmo a treba o ňu zápasiť

    Pred päťdesiatimi rokmi našu slobodu zadlávili železné pásy tankov okupačných vojsk. Dnes strácame svoju slobodu, slobodu kritického myslenia pod záplavou informačného balastu. Pod 'pásmi' hybridnej vojny. Pred 50 rokmi na Slovensku prebehla okupácia, nepriateľský akt cudzích vojsk, každý, kto to spochybňuje, zneucťuje pamiatku zavraždených,” uviedli kresťanskí demokrati.

    Podľa KDH je našou veľkou hanbou, že vinníci tejto tragédie neboli potrestaní. Kresťanskí demokrati si dnešné okrúhle výročie okupácie z roku 1968 pripomenú s náležitou úctou a vážnosťou. Rovnako tak si budeme pripomínať aj všetky ďalšie výročia tejto smutnej udalosti našich dejín,” uzatvára KDH.     

    Autor: TASR/PH

    - Reklama -