Politici pomenili tričká, voličom to môže prekážať. Toto sú ich dôvody

    0
    Alojz Hlina (Autor: SITA)

    Niekoľko odídencov je aj z SDKÚ-DS. Medzi nich patrí napríklad Jarmila Tkáčová, ktorá sa teraz ocitla na kandidátke SNS. Iniciatíva vyšla z jej strany. Podľa nej už SDKÚ skrátka nie je tou reformnou stranou, ktorej myšlienky a ľudia ju kedysi, ešte v roku 2001, oslovili.

    Galbavý sa musel prispôsobiť, Hlina si uvedomuje riziko

    Z tejto strany odišla aj Lucia Žitňanská, ktorá kandiduje za Most-Híd, ale aj Tomáš Galbavý. „Sám som prejavil záujem o túto stranu,“ cituje denník Sme Galbavého. Vyjadril sa aj k tomu, že v minulosti viedol za SDKÚ rokovania o takzvanej slovenskej koalícii proti SMK, z ktorej sa neskôr odčlenil Most-Híd. „Musel som sa prispôsobiť, reprezentoval som stranu. Inak som s tým nemal nič spoločné,“ tvrdí a teraz pôsobí ako šéf krajskej organizácie strany Most-Híd v Nitre.

    Prestupy medzi stranami však môžu podľa analytika Pavla Baboša politikom uškodiť. „Keď poslanci opustia klub a ostanú nezávislí, voliči to môžu oprávnene vnímať ako zneužitie straníckej dôvery vo vlastný prospech,“ dodal ďalší príklad.

    Niekedy je však viac ako otázne, či bol prestup k inej strane alebo hnutiu až takým správnym riešením. Príkladom je napríklad poslanec Alojz Hlina, ktorý vstupoval do parlamentu ešte za Matovičových Obyčajných ľudí, no teraz kandiduje za KDH. No niektorí jeho voliči môžu mať s týmto hnutím problém, čo potvrdil aj samotný Hlina. „To riziko tu je,“ pripustil.

    Chybu v strane vidí Martin Chren zo Skoku, svojho času zo SaS. „Ja som sa nezmenil, zmenila sa strana, ktorú som spoluzakladal,“ vysvetlil. Podľa neho však voliča politické spory nezaujímajú a orientuje sa najmä podľa programu.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -