Politici nepatria na ústavný súd, vyhlasujú opoziční politici: Obyvateľ bytu Bašternáka sa nemôže stať ústavným sudcom

    0
    Na ilustračnej snímke tabuľa Ústavného súdu Slovenskej republiky. (Autor: TASR)

    Politici nepatria na Ústavný súd SR. Vyhlásil to poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Ján Marozs na tlačovej konferencii v parlamente a naznačil, že hnutie nepodporí kandidátov z politických radov. Politické nominácie na kandidátov na ústavných sudcov kritizuje aj mimoparlamentná strana Spolu, hovorí, že voľba kandidátov by mala byť verejná a transparentná.

    “Pri ústavných sudcoch je dôležitá odbornosť, ale je aj morálny charakter. Politici nepatria na ústavný súd. Obyvateľ bytu Ladislava Bašternáka (Robert Fico, pozn. red.) sa nemôže stať ústavným sudcom,” povedal Marosz. Milan Vetrák z OĽaNO poukázal, že niekoľkí kandidáti sú politici – expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, poslanec Mosta-Híd Peter Kresák, štátne tajomníčky ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner z Mosta-Híd a Monika Jankovská zo Smeru-SD a tiež expolitik Radoslav Procházka.

    OĽaNO pochybuje o ich schopnosti rozhodovať nestranne napríklad o návrhoch, o ktorých sami hlasovali. “Rozhodnutie o ústavnom súde je rozhodnutím o charaktere tohto štátu, či zo Slovenska chceme spraviť právny štát. Skúsme sa vyhnúť čisto politickým nomináciám. Veľmi neradi by sme ich tam videli,” poznamenal Vetrák.

    Hnutie vlastné nominácie nepredložilo, rozhodlo sa tak po diskusiách s odborníkmi. “Sme presvedčení, že medzi 40 kandidátmi sú aj takí, ktorí by vedeli zabezpečiť odbornosť a nestrannosť rozhodovania ústavného súdu. Nie sme odkázaní na súčasných či bývalých politikov,” doplnil Vetrák. OĽaNO chce podporiť vhodných kandidátov, vyzýva k tomu aj ostatné strany a avizuje ochotu rokovať. Politické nominácie vrátane tej Ficovej kritizuje aj mimoparlamentná strana Spolu. “Ústavný súd máme na to, aby chránil základné práva a slobody ľudí na Slovensku. Nie na to, aby bol miestom politického útočiska pre človeka, ktorý opakovane ukázal, ako veľmi právnym štátom a spravodlivosťou pohŕda,” uviedol šéf Spolu Miroslav Beblavý.

    Medzi 40 kandidátmi sú právnici a právničky, ktorých by on a jeho kolegovia v parlamente dokázali podporiť. Podľa Beblavého parlamentu nič nebráni zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident SR vyberie deväť ústavných sudcov. Beblavý zároveň vyzval koalíciu, aby nešpekulovala a zabezpečila riadnu a dôstojnú voľbu.

    - Reklama -