Politici bilancujú rok 2018. Čo je to najdôležitejšie, čo v ňom dokázali?

    0
    Poslanci NR SR (ilustračné foto) (Autor: Facebook, Správy RTVS)

    Predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko vo videu, ktoré zdieľal na Facebooku, uviedol, že rok 2018 nebol ľahkým politickým rokom. „Čo ale v politike býva jednoduché?,“ pýta sa. Poukázal na to, že sa jeho strane podarilo presadiť veci, s ktorými išli do volieb v roku 2016.

    Z toho dôvodu verí, že ľudí, ktorí ich podporovali v posledných parlamentných voľbách, nesklamali. „Rok 2019 bude posledným predvolebným rokom. Verím, že ešte prekvapíme s novými vecami. Ako sú napríklad dovolenkové poukazy, ktoré sme predstavili v roku 2018,“ konštatuje. Preto verí, že so stranou prinesú také veci, ktoré občianskej spoločnosti prinesú spokojnosť a radosť.

    Na to, aby realizoval oveľa viac vecí je ale podľa predsedu parlamentu potrebná oveľa väčšia podpora ľudí. „Rád by som znížil daň na 15 percent, rád by som pomáhal dôchodcom a mladým rodinám. Sľubujem, že ak nám v nasledujúcich voľbách dáte ešte viac percent, tak pre vás a pre Slovensko urobíme ešte viac,“ uzavrel.

    Nicholsonová: Treba vidieť aj iné farby, nie len čiernu a bielu

    Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová zo SaS síce nebilancovala rok 2018, ale netradične popriala svojim priaznivcom aj odporcom úspešný nový rok. Podľa nej by sme sa na svet mali pozerať všetkými farbami a nie len cez čiernu a bielu, a tým pádom by nám všetkým mohol rok 2019 otvoriť oči. 

    „Mohli by sme vymiesť zlobu, závisť a nenávisť z konšpiračných webov, z virtuálnych svetov sociálnych médií, ale aj z dokonaleho sveta bratislavskej kaviarne. Mohli by sme vrátiť slovám fašista a slniečkar ich skutočné významy a prijať, že medzi hnedým H a žltým slniečkom je široká škála farieb, z ktorých tvrdošijne najviac svieti červená farba Putinovho trolla. Be aware,“ upozornila.

    Vyjadrila sa aj k téme prezidentských volieb, ktoré nás čakajú na jar budúceho roku. Konštatovala, že by sme ich mohli očistiť o farebné extrémy a mohli by sme si vybrať slušného a transparentného prezidenta. „Mohli by sme prijať, že nie všetci sme krásni, štíhli, úspešní a múdri, a že inakosť nás nemusí desiť, nemusíme ju atakovať, zosmiešňovať, ničiť, stačí ju len prijať a spoznať,“ uviedla k téme inakosti.

    Ďalej dodala, že rok 2019 by mohol každému priniesť pocit, že všetko, čo sa deje okolo nás, je znesiteľné, pokiaľ nás domov napĺňa láskou. „Lebo ten, kto je naplnený láskou a šťastím, ten, kto je milovaný a miluje, ten nevie závidieť a nenávidieť, a preto by sme lásku a šťastie mali šíriť ako vírus,“ uzavrela.

    Remišová: Koalícia nám prebrala niektoré návrhy

    Predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová poukázala na to, že oni ako opozičná strana majú vo vláde dve povinnosti – kontrolovať vládu a upozorňovať na korupciu pri riadení štátu či nesprávnom vládnutí. Život ľudí na Slovensku sa snažia zlepšiť pomocou návrhov zákonov, ktoré ale nie vždy prejdú.

    „Napríklad nedávno sa nám podarilo presadiť, aby štát už viac nedával dotácie na spaľovanie zdravých stromov v elektrárňach. Iné naše návrhy vládna koalícia neschválila, ale po čase ich prebrala ako svoj návrh,“ konštatovala s tým, že ich návrh prebrali napríklad pri príplatkoch za nočné služby a práce počas dni pracovného pokoja či keď chceli presadiť nižšiu daň na detské potreby. „Nie je to síce férový spôsob práce v parlamente, no tieto návrhy pomôžu ľuďom, preto nám kopírovanie v tomto prípade neprekáža,“ dodala.

    Rovnako poukázala na to, že sa im podarilo zachrániť 300 miliónov eur, ktoré za šéfovania Petra Plavčana na ministerstve školstva chcel rozdať pochybným firmám. Táto kauza mala za následok, že následne zo svojej funkcie odstúpil.

    „Podarilo sa nám znížiť o 65 miliónov eur astronomickú odmenu pre advokáta Bžána a padlo celé vedenie štátneho podniku. Aj na základe nášho tlaku a protestov, ktoré organizovalo OĽaNO, začala polícia konečne vyšetrovať daňového podvodníka Bašternáka, ktorý je obvinený, priznal sa a je stíhaný,“ bilancovala s tým, že upozornili aj na niektoré podvody, ktoré sa diali na ministerstve pôdohospodárstva pod vedením Gabriely Matečnej.

    Dodala, že rovnako dôsledne strážia aj nákupy napríklad na ministerstve obrany. „Nie je to málo, sú to stámilióny zachránených verejných peňazí. Pocit, že človek bojuje s bezbrehou hydrou, je niekedy vyčerpávajúci. No my budeme pokračovať aj naďalej, pretože chceme, aby Slovensko bolo krajinou, kde právo a spravodlivosť platí pre každého rovnako,“ uzavrela s tým, že spolu s kolegami z OĽaNO dúfa v spravodlivé Slovensko.

    Čaputová: Prebudila nás slovenská jar

    Podľa kandidátky do prezidentských volieb Zuzany Čaputovej, ktorú podporuje mimoparlamentné Progresívne Slovensko, si rok 2018 zapamätáme najmä pre vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Slovenská jar nás prebudila z letargie. Bola volaním po slušnosti. Výnimočné bolo, že ľudia opäť volali pokojným spôsobom,“ uviedla.

    Podľa nej poznatky z minulosti, keď ľudia slušne volali po slušnej vláde, nie sú iba jednorazovým excesom, ale ide o charakteristický znak, ktorý sa našou krajinou vinie už od jej vzniku. Poukázala na to, že v niektorých vyspelých krajinách občania svoju nespokojnosť ukazujú nepokojným spôsobom, kým na Slovensku tieto protesty majú pokojný charakter, čím ukázali zrelosť obyvateľstva a samotnej krajiny.

    Nedotknuteľní

    Rovnako dodala, že tým, že ľudia volali po zmene, sa tá zmena aj naozaj stala. „Podarilo sa uväzniť, odsúdiť či stíhať tých, ktorí dovtedy boli nedotknuteľní. Rovnako prišla aj zmena vlády, vládna moc sa ale po strate sily otriasla a prešla do ofenzívy,“ konštatovala Čaputová. Ďalej uviedla, že útočia nielen na mimovládne organizácie, ale aj na novinárov. Ďalej poukázala na kradnutie pôdy farmárom na východe Slovenska, pochybné prerozdeľovanie agrodotácií či plagiátorstvo rigoróznej práce zo strany predsedu parlamentu, ktorú neriešili ani kompetentní.

    Rovnako vyzdvihla úspech, ktorý sa podaril pri komunálnych voľbách. Tam vo viacerých mestách a obciach zvíťazili nezávislí kandidáti, ktorí podľa Čaputovej prinášajú novú politickú kultúru. Podľa nej nedôvera otriasa základmi našej demokracie a konštatuje, že nebolo dobrým riešením mať odmietavé stanovisko v prípade migrácie a paktu OSN, pretože sa uzatvárame do seba. Napriek tomu ale vidí krajinu, ktorá vykročila správnou nohou vpred.

    „Na začiatku nového roka stojíme na prahu väčšej zmeny. Ide o zápas o spravodlivú a férovú krajinu, kde pravidlá platia pre všetkých rovnako a kde krajina nepatrí oligarchom a mocným ľuďom v pozadí,“ uzavrela.

    - Reklama -